Eiendomsstrategi 2021-2025

4 Utfordringer

For å tilrettelegge for bedre tjenesteproduksjonen, og for at disse enhetene skal kunne oppnå sine virksomhetsrelaterte målsettinger - er det nødvendig å jobbe aktivt og kontinuerlig med samarbeidet mellom enhetene og eiendomsforvaltningen. Det er også utfordringer i forhold til at de
samfunnsmessige vurderingene ikke er gjort på et porteføljenivå slik at det er for stor differanse i kvaliteten innad i bygningsporteføljen.

De nasjonale mål for reduksjonsutslipp av CO2-equivalenter betyr at også Namsos kommune må jobbe aktivt fremover for å redusere sine utslipp.
Kombinert fra drift og nye investeringer vil eiendomsforvaltningen stå for rundt 1/3 av kommunens totale direkte utslipp de neste 10 år.

Det må forventes trangere økonomiske rammer fremover, for å opprettholde kvalitet og verdi i bygningsmassen er det nødvendig å effektivisere
eiendomsforvaltningen slik at det blir mer utbytte per krone for hvert enkelt år. -Bygningsmassen til kommunen er preget av store arealer som man ikke benytter optimalt, og som bærer preg av et betydelig etterslep på vedlikehold. Bygningsmassen må fornyes og utskiftes i en helhetlig plan over tid. Uten å ha en profesjonell og langsiktig organisasjon vil det være utfordrende å ha tilstrekkelig kontroll på eiendomsforvaltningen.

Høyt arealbruk gir høyere driftskostnader og er lite miljøvennlig Omfang av lokaler innenfor helse, skole, idrett og kultur gjør at Namsos
kommune har et betydelig høyere areal for formålsbygg pr. innbygger enn kommuner det er naturlig å sammenligne seg med. Det er ingen påvist sammenheng mellom økt areal og økt effektivitet, eller f.eks økt læringsutbytte for elever. Areal er en direkte driver av kostnader til investering, forvaltning, drift og vedlikehold, og den største energi- og klima-faktoren. Redusert bruk av bygningsareal vil gi mulighet for å redusere driftsutgifter eller å allokere midler til andre formål.

Utvikling og omstilling krever ny kompetanse og kapasitet Den tekniske utviklingen har ført til at behovet for kompetanse har endret seg. Oppfølging av byggeprosjekter og drift av teknisk avanserte bygninger krever mer teknisk kompetanse enn tidligere. Samarbeidsprosjekter med profesjonelle aktører i markedet krever god forretningsmessig forståelse, kompetanse inne eiendomsøkonomi, transaksjoner og strategisk eiendomsutvikling. Det store omfanget av mulighetsstudier og investeringsprosjekter fremover vil kreve mye av kommunen som utvikler og byggherre. Disse kompetansene er knappe i markedet, og konkurransen om gode ressurser er stor.

Skape organisasjonskultur for innovasjon og gjennomføringskraft Dagens organisasjonskultur innenfor eiendomsområdet må utvikles til en fremoverlent servicekultur som bidrar til innovasjon og gjennomføringskraft. Riktig ledelse vil være avgjørende for å lykkes med dette.

Formål med kommunal eiendomsforvaltning er å legge til rette for tjenesteproduksjon

Våre folkevalgte har gjennom valg fått ansvaret for å ivareta en overordnet politisk styring på vegne av innbyggerne. Dette gjelder også eierskapet til
bygningene. Dessuten har landets lover pålagt huseier – dvs. kommunens politiske ledelse – et betydelig ansvar for helse, arbeidsmiljø og sikkerhet på
viktige områder, som forholdet til brannrisiko. (H0-4/2011 Direktoratet for byggkvalitet).

Kommuner eier og driver ikke eiendom som hovedvirksomhet. Det betyr at kommunal eiendomsforvaltning har mye til felles med det etterspørselsdominerte perspektivet, der bygninger først og fremst er et redskap eller et virkemiddel for å oppnå virksomhetsrelaterte målsettinger.

Formål med eiendomsstrategien

Formålet med eiendomsstrategien er å ha en langsiktig og helhetlig plan for vedlikehold og rullering i bygningsmassen. I takt med at samfunnet endrer seg må man også endre og tilpasse eiendomsmassen. Forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling er kostbart og det er derfor viktig at man har et areal som er tilpasset behovene. På samme vis er det avgjørende å ivareta de verdiene som ligger i bygningsmassen slik at man unngår vedlikeholdsetterslep som blir tilnærmet umulig å ta inn igjen.

Eiendomsstrategien danner grunnlag for hvordan Namsos kommune skal organisere, styre og lede sin eiendomsforvaltning, og på hvilket grunnlag denne skal utøves.

Dokumentet fastsetter strategiske føringer for eiendomsforvaltningen og gir hovedmål for hvilken retning kommunestyret ønsker å gå. Når strategien er lagt er det kommunedirektørens oppgave å sette denne ut i praksis. Strategien konkretiseres gjennom sin handlingsplan, der tiltaksplan rulleres og
er til politisk orientering årlig.