Planprogram Kommuneplanens arealdel for Namsos kommune

2 Føringer

2.1 Nasjonale føringer

Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging formidler regjeringens prioriterte politikk.

Her pekes det på kommunenes sentrale rolle i å oppfylle FNs 17 bærekraftsmål, og at bærekraftsmålene skal være grunnlaget for å ta tak i vår tids største utfordringer:

  • Å skape et bærekraftig velferdssamfunn.
  • Å skape et økologisk bærekraftig samfunn gjennom blant annet en offensiv klimapolitikk og en forsvarlig ressursforvaltning, inkludert et strengt jordvern.
  • Å skape et sosialt bærekraftig samfunn.
  • Å skape et trygt samfunn for alle.

2.2 Regionale føringer

Trøndelagsplanen 2019-2030 gir føringer for alle planer i fylket. Bolyst og livskvalitet er et av hovedmålene, og i det ligger at samfunnet skal legge til rette for god helse, sosial utjevning, trygge lokalsamfunn og oppvekstmiljø og at nærmiljøet og møteplasser er tilrettelagt for opplevelser og aktivitet.

Regional plan for arealbruk for Trøndelag ble vedtatt av fylkestinget 9. mars 2022. Målet er en framtidsretta, effektiv og samordna arealutvikling for hele fylket, og at planen skal være et sentralt styringsverktøy for kommunenes arealdeler. Planen og de føringer den gir, vil påvirke de vurderinger som gjøres i arbeidet med arealdelen for Namsos kommune.

Regional plan for arealbruk.

2.3 Lokale føringer

Kommunenes plansystem består av flere dokumenter med forbindelse til hverandre. Planverket «lever» så lenge det brukes, evalueres, rulleres og revideres.

De viktigste delene i et kommunalt plansystem er:

  • Planstrategien, som ikke er en egen plan, men et styrings- og prioriteringsverktøy som beskriver rammer for planarbeidet i et fireårs perspektiv.

Her kan du lese hva Namsos kommune sin planstrategi for 2020-2023 prioriterer.

Kommuneplanen, som består av en samfunnsdel (med handlings- og økonomiplan) og en arealdel i et tolvårs perspektiv

  • Kommunedelplaner som tar for seg ett eller flere fagområder, og gjerne også skildrer sammenhenger og forslag til tverrsektorielt samarbeid for å løse sektorovergripende utfordringer

Reguleringsplaner som består av konkret utformede endringsforslag og detaljer for avgrensede arealer

Handlings- og økonomiplan med tallfestede rammer og konkrete tiltak i hhv ettårs og fireårs perspektiv

Det kommunale planarbeidet med krav om prosess og medvirkning er nedfelt i Kommuneloven generelt, og mer detaljert i Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) fra 2008.

Kommuneplanens samfunnsdel (KPS) for Namsos kommune 2020-2032 ble vedtatt av kommunestyret den 13.02.2020. Samfunnsdelen tar stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier for kommunesamfunnet som helhet og kommunen som organisasjon.

Den danner grunnlaget for sektorenes planer og virksomhet i kommunen, og gir retningslinjer for hvordan kommunens egne mål og strategier skal gjennomføres i kommunal virksomhet og ved medvirkning fra andre offentlige organer og private.

Kommuneplanens samfunnsdel har en handlingsdel/økonomiplan som angir hvordan planen skal følges opp de fire påfølgende år eller mer. Handlingsdelen/økonomiplanen revideres årlig.

Samfunnsdelen legger følgende delmål til grunn for arealdelen:

  • Namsos kommune skal sikre samordnet, effektiv og bærekraftig arealutnyttelse.
  • Namsos kommune skal legge til rette for god folkehelse i arealplanleggingen.
  • Namsos kommune skal sikre attraktiviteten til Namsos som handelsby og samtidig legge til rette for livskraftige grender og lokalsamfunn.
  • Namsos kommune skal bevare spesielle og uerstattelige verdier i natur, kulturlandskap og kulturmiljø.

Overordnede areal-strategier knyttet til delmålene presenteres i kapittel 5.