Planprogram Kommuneplanens arealdel for Namsos kommune

7 Del 4

Kommuneplanens arealdel for Namsos kommune skal utarbeides i perioden fra planprogrammet legges ut på høring sommeren 2022 og frem til selve planen vedtas av kommunestyret i 2024. Gjennom omfattende og bred medvirkning skal innbyggerne og de ansatte i kommunen få være med å forme framtidens arealbruk i den nye kommunen.

Oppstart av arbeidet med KPA, samt forslag til planprogram behandles av kommunestyret, og legges ut til offentlig ettersyn i perioden fra juni 2022 – august 2022. Innkomne innspill vurderes og planprogrammet fremmes som sak for kommunestyret og vedtas høsten 2022. Resten av 2022 og 2023 vil bli benyttet til innhenting av innspill/medvirkning, samt gjøre nødvendige utredninger. Perioden fra mars 2024 og utover blir benyttet til å bearbeide innspill, sende utkastet til arealdelen ut på høring, møter med regionale myndigheter om utkastet, samt bearbeiding av høringsinnspill. Målet er at planen skal vedtas av kommunestyret før sommeren 2024.

Planarbeidet organiseres som en prosess med følgende organisering:

Planarbeidet organiseres som en prosess med følgende organisering:
Hva Hvem Rolle/ansvar
Ledelse Virksomhetsleder Plan, bygg og areal, og kommunalsjef Strategi og samfunnsutvikling Ansvar for nødvendige avklaringer underveis, og for jevnlige orienteringer i kommunedirektørens ledergruppe. Minimum orientering ved milepæler, for eksempel før høring av planprogrammet, etter høringsperiode osv.
Kjerne-arbeidsgruppe Arealplanlegger, samfunnsplanlegger, rådgiver naturforvaltning, rådgiver, næring og infrastruktur, rådgiver, landbruk, og kartkompetanse ved behov

Kommunen vil legge til rette for direkte dialog med innbyggere og næringsliv. Eksempelvis kan det bli aktuelt å legge til rette for åpne møter og innhente innspill fra innbyggerne som gjelder saker og tema det ønskes innspill på.

Kommunalsjefer og de ulike enhetene i kommunen vil orienteres underveis og kobles på arbeidet ved behov.

Dialogen som opprettes og utvikles underveis i planprosessen, vil foregå via kommunens hjemmeside og ved innbyggertorg og innbyggerpunkt. Innbyggertorgene er møtested mellom stedets innbyggere og kommunen.

Følgende steder er Innbyggertorg og Innbyggerpunkt i Namsos kommune: Kulturhuset i Namsos sentrum (innbyggertorg)

Namdalseid sentrum (innbyggertorg) Jøa, Dun (innbyggertorg)

Bangsund (innbyggerpunkt) Lund (innbyggerpunkt) Statland (innbyggerpunkt)

7.1 Fremdrift

Overordnet fremdriftsplan for planprosess for kommuneplanens arealdel for Namsos kommune

Tidslinje

Utarbeidelse av planprogram

1. og 2. kvartal 2022

Høring og vedtak planprogram

2. og 3. kvartal 2022

Planprosess med medvirkning

2. kvartal 2023

Presse og kommunikasjon utad

April 2022–desember 2024

Planutvalg

  • 2. og 4. kvartal 2022
  • 2. kvartal 2023
  • 2. kvartal 2024

Kommunestyre

  • 2. og 4. kvartal 2022
  • 2. kvartal 2023
  • 2. kvartal 2024

Kommunedirektørens ledergruppe

  • 2. og 4 kvartal 2022
  • 2. og 3. kvartal 2023
  • 1. kvartal 2024

Mottak av innspill

  • 3. og 4. kvartal 2022
  • 1.–3. kvartal 2023

Utredninger

  • 3. og 4. kvartal 2022
  • 1.–3. kvartal 2023

Utarbeidelse av plandokumenter og konsekvensutredninger

  • 3. og 4. kvartal 2022
  • 1.–3. kvartal 2023

Høring KPA, 1. gangs behandling

2. og 3. kvartal 2023

Offentlig ettersyn

2. og 3. kvartal 2023

Bearbeiding av innspill

  • 2.–4. kvartal 2023
  • 1. kvartal 2024

Endelig behandling

1. og 2. kvartal 2024

I tillegg til ovennevnte hovedpunkter i prosessplanen vil det vurderes ulike workshops og tilsvarende med ulike tema med deltakelse fra det politiske nivået.

7.2 Koordinering med andre planer og pågående prosesser

I perioden 2022 – 2024 vil det utarbeides og vedtas planer som vil innvirke på kommuneplanens arealdel for Namsos kommune. Disse prosessene vil det være helt nødvendig å samkjøre. Dette gjelder spesielt for opplegget for medvirkning og gjensidig informasjonsutveksling underveis i planprosessene.

De mest sentrale planene/planprosessene i Namsos kommune som har innvirkning på arbeidet med KPA vil være:

  1. Reguleringsplan for Namsos sentrum (vedtas til sommeren 2022)
  2. Interkommunal Kystsoneplan for Namdalen (arbeidet er påbegynt og vil videreføres i utarbeidelse av KPA. Om arbeidet vil gjøres i en felles prosess eller inntas i de ulike kommunenes planprosesser avklares i løpet av våren 2022)
  3. Boligpolitisk plan for Namsos kommune (vedtas før sommeren 2022)
  4. Plan for helhetlig læringsmiljø (påbegynt vår 2022)
  5. Kulturplan (påbegynt vår 2022)
  6. Plan for stedsutvikling på Bangsund (fortsatt under utarbeidelse vår 2022)
  7. Klima- og miljøplan 2022-2025 (vedtatt mars 2022)
  8. Kulturmiljøplan for Namsos kommune 2022-2027 (vedtatt mars 2022)
  9. Landbruksplan (vedtatt høsten 2020)
  10. Plan for idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv (vedtatt desember 2020)

I tillegg er det i 2022 igangsatt et arbeid med å regulere næringsarealer for Spillum – området (områderegulering). Dette vil være et kunnskapsgrunnlag som tas inn i KPA i vårt utredningsarbeid.

Ut over dette er det igangsatt mulighetsstudier for å se på tjenestestruktur innen helse og skole. Disse prosessene og resultatene av dem må gjenspeiles i arealplanen for kommunen.

Namsosbanen ble formelt vedtatt nedlagt i juni 2021. Kommunen er våren 2022 i dialog med Bane NOR rundt overtakelse av banetraseen/områdene som Bane NOR eier, både i sentrum og for strekningen opp mot grensen til Overhalla kommune. Aktuell etterbruk vil avklares som et ledd i denne prosessen. Kommunen er også i dialog med de andre kommunene som har jernbane på strekningen, for å finne gode løsninger for etterbruk.

7.3 Medvirkning

I henhold til plan- og bygningsloven § 5-1 skal enhver som fremmer et planforslag, legge til rette for medvirkning. Kommunen skal påse at dette er oppfylt i planprosesser som utføres av andre offentlige organer eller private. Kommunen har et særlig ansvar for å sikre aktiv medvirkning fra grupper som krever spesiell tilrettelegging, herunder barn, unge og eldre. Grupper og interesser som ikke er i stand til å delta direkte, skal sikres gode muligheter for medvirkning på annen måte.

Namsos kommune ønsker å legge til rette for en aktiv medvirkning i planarbeidet. Aktive faser der det ønskes innspill fra befolkningen, grunneiere, næringsliv, lag og foreninger mfl.:

  • Høring av planprogram
  • Innspill til kommuneplanens arealdel
  • Høring av forslag til kommuneplanens arealdel

Kommunens nettsider vil bli aktivt brukt gjennom hele planprosessen med løpende informasjon om framdrift, forslag, frister for innspill osv. Tidsfrister for innspill vil også bli annonsert i Namdalsavisa. I tillegg vil behovet for temamøter med mer avgrensede problemstillinger bli vurdert.

Medvirkning for spesielle grupper vil sikres ved at man i planprosessen vil holde orienteringer i de ulike rådene i forkant av høringsfristene. Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne og eldrerådet blir involvert både i høringsperiodene og ved å diskutere innholdet i arealdelen.

Det vil bli eget medvirkningsopplegg for barn og unge på utvalgte temaer. Ungdomsrådet vil bli involvert, og barn og unges representant skal involveres fra første fase av planarbeidet og gjennom planprosessen. Mulighetene for å komme med innspill digitalt vil gjelde for alle innbyggere, også barn og unge, enten direkte via planportalen eller gjennom spørreundersøkelser. Fysiske møter og ide-dugnader vil i stor grad søkes løst i samarbeid med andre pågående planarbeid i kommunen.

Statlige- og regionale myndigheter samt nabokommunene vil få planprogram og planforslag på høring, jf. plan- og bygningsloven. I tillegg vil aktuelle temaer i planarbeidet bli diskutert underveis med berørte myndigheter.

Alle innbyggere, grunneiere, næringsliv, lag- og foreninger, politikere og administrasjon kan fremme forslag til endret bruk av arealer og nye arealformål. Forslag om endret arealbruk vil bli vurdert ut fra vedtatt arealpolitikk i kommuneplanen, sektorlovgivning og nasjonale og regionale retningslinjer.

Innspillfasen vil vare i en begrenset periode, og vil bli behørig annonsert.

Alle innspill vil bli gjennomgått av arbeidsgruppen. Etter en utsilingsprosess basert på vedtatt arealpolitikk i kommuneplanen, sektorlovgivning og nasjonale og regionale retningslinjer, vil innspillene bli konsekvensutredet. Det vil også bli nødvendig med befaringer. Etter at konsekvensutredningene er gjennomført, gjør kommunedirektøren en vurdering om hvilke innspill som bør tas med, og hvilke som eventuelt ikke tas med på bakgrunn av konsekvensutredningene og samsvar med kommunes mål og strategier. Med utgangspunkt i dette, utarbeides kart og bestemmelser, samt planbeskrivelse. Det må også gjøres en samlet konsekvensutredning av hele planen før arealdelen sendes til politisk behandling. Kommuneplanens arealdel skal på høring og offentlig ettersyn i 6 uker før den fremmes for politisk sluttvedtak.

7.4 Hvordan, hvem og når skal vi involvere?

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) utarbeidet i 2014 en veileder for medvirkning i planlegging. Denne anbefaler noen tilnærminger til medvirkning og noen medvirkningsmetoder som kan benyttes for bred deltakelse og innspill til planprosesser.

Basert på denne veilederen, og erfaringer fra medvirkningsmetoder prøvd tidligere i Namsos kommune, ser vi for oss følgende medvirkningsmetoder/tiltak, målgrupper for medvirkning, tema for medvirkningen og når det skal foregå:

Medvirkningsmetoder/tiltak, målgrupper for medvirkning, tema for medvirkningen og når det skal foregå
Metode/tiltak Målgruppe Tema Når
Informasjon i lokale medier ved oppstart og underveis (Namdalsavisa) Alle berørte innbyggere, tilreisende og næringsliv Bredt, generelt og om hvor og hvordan og når vi vil ha innspill Juni 2022
Sosiale medier Alle berørte innbyggere, tilreisende og næringsliv Varsle om: Oppstart planarbeid Muligheter for medvirkning Juni 2022
Digital presentasjon av planarbeidet og muligheter for innspill: Kommunens hjemmeside, en egen side for KPA Alle berørte innbyggere, tilreisende og næringsliv Alle aktuelle tema Høst 2022
Folkemøter, både i sentrum og i grendene Alle berørte innbyggere, tilreisende og næringsliv næringsarealer friluftsområder ferdsel nye ønsker Høst/vinter 2022-2023
Framtidsverksted Barn og unge Ungdom og unge voksne Aktiviteter Trygg skolevei Turområder Tidlig 2023
Barnetråkk/folketråkk Barn, øvrige innbyggere i utvalgte aldersgrupper Bevegelsesmønster for gående og syklende Høst/vinter 2022-2023
Møter med enkelte grupper Særinteressene: Næringsaktører innen skogbruk, jordbruk, fiske og havbruk reindrifta næringsforeninga grunneiere Næringsarealer på land og sjø 2022-2023
Utlegg av planforslag og mottak av innspill på innbyggertorg- og punkt Alle berørte innbyggere, tilreisende og næringsliv Alle berørte tema, inklusive kartforslag Tilrettelegge for innspill Vår 2023
Åpne kontordager: Høring av planforslag Alle med interesse for planarbeidet Svare på generelle spørsmål og veilede de som ønsker å komme med innspill Vår 2023
Spørreundersøkelser om utvalgte tema: digitalt via kommunens hjemmeside om arealdelen Alle berørte innbyggere, tilreisende og næringsliv Ungdom/unge voksne Næringsareal Ferdsel og friluftsliv Samferdsel Gang- og sykkelveier Høst/vinter 2022-2023