Planprogram Kommuneplanens arealdel for Namsos kommune

1 Innledning og sammendrag

 

1.1 Innledning og sammendrag

I henhold til Kommunal planstrategi for Namsos kommune for perioden 2020-2023, skal det utarbeides ny arealdel av kommuneplanen. Arbeidet skal ta utgangspunkt i gjeldende arealdeler. Kommuneplanens arealdel (KPA) er Namsos kommunes overordnede plan for bruken av arealene de neste 12 årene. Arealdelen er kommunens viktigste styringsredskap for all arealplanlegging og utbygging i kommunen.

Namsos kommunestyre vedtok 13.02.2020 kommuneplanens samfunnsdel (KPS) for perioden 2020-2032. Denne gir klare føringer for den nye arealdelen.

Kort fortalt sier samfunnsdelen at kommunen skal tilrettelegge for

  • arealer for næringsutvikling, friluftsområder, nye tomtearealer, parkområder og grønne lunger i byen
  • å sikre dagens reinbeiteområder, sikre dyrka og dyrkbar jord
  • sikre eksisterende og kartlegge framtidige drikkevannskilder
  • å etablere og videreutvikle gang- og sykkelveinettet
  • å ta hensyn til klimarelaterte endringer/klimatilpasning
  • å avsette hensynssoner for kulturminner
  • å tilrettelegge for flere gjestehavner
  • å kartlegge og kartfeste verdifulle naturtyper og viktige leveområder for plante- og dyreliv

Ivaretakelse av folkehelseperspektivet og kvaliteter som gjør at folk trives i kommunen vår, samt vurderinger av miljømessig bærekraft i arealforvaltningen, er viktige overordnede prinsipper for arbeidet med kommuneplanens arealdel. Likeså prinsipper for universell utforming.

Delmål for ny arealdel (fra kommuneplanens samfunnsdel):

  • Namsos kommune skal sikre samordnet, effektiv og bærekraftig arealutnyttelse.
  • Namsos kommune skal legge til rette for god folkehelse i arealplanleggingen.
  • Namsos kommune skal sikre attraktiviteten til Namsos som handelsby og samtidig legge til rette for livskraftige grender og lokalsamfunn.
  • Namsos kommune skal bevare spesielle og uerstattelige verdier i natur, kulturlandskap og kulturmiljø.

I arbeidet med arealdelen skal vi gå gjennom eksisterende reguleringsplaner, noe som vil bidra til å danne grunnlag for et arealregnskap for bolig, fritidsboliger, ulike typer næring og tjenesteyting og masseuttak. Nyere vurderinger av aktuelle næringsarealer vil også danne grunnlag for arealregnskapet. For eldre reguleringsplaner vil vi vurdere om disse fortsatt skal gjelde i den nye arealdelen. Dette arbeidet settes i gang tidlig i planprosessen.

Faktaboks

Kommuneplanens arealdel (KPA) består av juridisk bindende plankart og bestemmelser for hele kommunen. En planbeskrivelse følger også med, og her fremgår det blant annet hvordan nasjonale mål og retningslinjer er ivaretatt, og hvilke vurderinger og avveiinger som er gjort i planprosessen.

Gjeldende arealdeler for Fosnes, Namdalseid og Namsos

Dette planprogrammet handler om hvordan arbeidet med ny arealdel er tenkt gjennomført. Her beskrives mål for planen, gjeldende føringer, utredningstema og organisering av arbeidet.

Planprogrammet har 4 deler

  • Første del tar for seg bakgrunn og føringer.
  • Andre del tar for seg fakta og utfordringsbildet.
  • Del 3 omhandler aktuelle tema for kommuneplanens arealdel, utredningsbehov og behovet for konsekvensutredninger (KU).
  • Del 4 tar for seg hvordan planprosessen er planlagt gjennomført,

1.2 Gjeldende arealdeler

Namsos, Fosnes, Namdalseid kommuner, samt Lund krets ble slått sammen 01.01.2020. Det eksisterer derfor 3 komplette arealplaner for de gamle kommunene, samt for Lund krets, som hørte til Nærøy kommune fram til kommunesammenslåingen.

Disse planene definerer til sammen arealforvaltningen for Namsos kommune fram til ny arealdel vedtas. De ulike arealdelene har ulik alder:

  • Namdalseid kommune: vedtatt 14.12.2017
  • Fosnes kommune: vedtatt 26.03.2015
  • Namsos kommune: vedtatt 25.11.2010 og 27.01.2011
  • Nærøy kommune (Lund krets): vedtatt 03.05.2018

Dagens situasjon med gjeldende planer for de gamle kommunene innebærer at vi har ulike bestemmelser for ulike deler av kommunen, og nødvendiggjør i seg selv en revidering av arealplanverket.

Det er nå et sterkere søkelys på bærekraftig og klimavennlig samfunnsutvikling og naturforvaltning enn da de eksisterende arealdelene ble vedtatt. Likeså et sterkere søkelys på ivaretakelse av naturmangfold, bevaring av dyrka og dyrkbare arealer, karbonrike arealer, samt krav til kutt i klimagassutslipp. Sistnevnte er omtalt i kommunens vedtatte klimaplan fra 2022, hvor også mål på dette området er satt for kommunen. Dette er målsettinger som må hensyntas i arbeidet med KPA, og ses i forhold til store behov for nye næringsarealer.

Spørsmålet om nye næringsarealer i forhold til andre hensyn innebærer dilemmaer som må erkjennes, drøftes og håndteres i arealplanprosessen.

Gjeldende arealdeler og reguleringsplaner skal tidlig i prosessen vurderes i forhold til bestemmelser. Relevante bestemmelser vil bli med videre i ny KPA, andre vil bli byttet ut og tilpasset framtidig ønsket arealbruk.