Planprogram Kommuneplanens arealdel for Namsos kommune

5 Del 3: Hovedtema

Overordnede areal-strategier (punkt 1-14 i tabellen nedenfor) er vedtatt i kommuneplanens samfunnsdel. Disse må følges opp, og det legges opp til at det skal skje på følgende måte:

Areal-strategi – vi skal tilrettelegge for

1 Arealer for næringsutvikling innen blå og grønne næringer og for industri

I arbeidet med arealdelen skal vi:

Analysere behov for næringsareal i hele kommunen: områder for jordbruk, skogbruk, fiske og havbruk, industri på land (ny-etableringer, klynge-utvikling, sirkulærøkonomi, vekstpotensial, teknologi og digitalisering), reiseliv mm.

Det er en stor mangel på næringsareal i kommunen som må adresseres i arbeidet med arealplanen.

Behov for næringsareal må vurderes opp mot andre interesser og hensyn, og det vil oppstå dilemmaer knyttet til ulike hensyn og hva som skal vektes tyngst.

Det vil gjennomføres en analyse av mulig næringsareal i hele kommunen, og mer konkrete vurderinger og utredninger for å kartlegge hva som er de mest egnede områdene.

Kommentar: Analysene skal basere seg på eksisterende arealer (arealregnskap), pågående vurderinger og innspill/behov for nye arealer, samt at vi vil se på den samlede arealbruken, arealer for boligbygging, ferdsel og nødvendig infrastruktur, ved vurdering av nye næringsarealer.

2 Fritidsområder/friluftsområder på land og i sjø  

I arbeidet med arealdelen skal vi: Definere og synliggjøre de ulike kvalitetene og verdiene av kommunens landbruks-, natur- og friluftsområder (LNFR), samt vurdere føringer for tiltak i disse områdene

Kommentar: det ble i 2020-2021 gjennomført en kartlegging av friluftsområder etter Miljødirektoratets veileder M-98. Områdene ligger med beskrivelse av type og verdi i GISLink (kart med informasjon om verdier/kartlegginger).

Gjelder både punkt 1 og 2: vi vil vurdere å sette av mindre arealer for midlertidige tiltak som kan stå ute sesongbasert, for eksempel knyttet til laksefiske eller i tilknytning til destinasjoner/møteplasser i kommunen.

3  Nye tomter, boliger og bomiljø tilknyttet eksisterende tettsteder og infrastruktur  

I arbeidet med arealdelen skal vi: Utarbeide arealregnskap som viser eksisterende arealreserver for bolig, fritidsboliger, næring og tjenesteyting og framtidig arealbehov

Gjennomføre en mobilitetsanalyse, herunder kartlegge gange- og sykkelmuligheter, og flaskehalser knyttet til dette

Kommentar: Vi vil vurdere mindre spredtområder i grendene. Dette er en mellomting mellom store boligfelt og enkeltboliger liggende spredt med større avstander. Det skal legges til rette for bosetting i hele kommunen.

4 Namsos som trafikk- knutepunkt på land, sjø og i lufta  

I arbeidet med arealdelen skal vi: Utrede og sikre sikkerhet og fremkommelighet for maritim næring, kollektivtransport-tilbudet, forbindelsen mellom fastlandet og Jøa, forbindelsen mellom kommunen og omlandet

Kommentar: bruforbindelse til Jøa er utredet gjennom et forprosjekt avsluttet våren 2022. Vi vil vurdere å båndlegge området for videre planlegging.

5  Parkområder og grønne lunger 

I arbeidet med arealdelen skal vi: Vurdere behovet for å sette av mer areal til grønnstruktur (arealformål) for å sikre variasjon, sammenhenger og jevn fordeling i bystrukturen i Namsos.

Kommentar: Det er aktuelt å koble dette arbeidet opp mot blant annet folkehelse og klimatilpasning (bruk av grønne lunger, drag, parker som overvannshåndtering) og det urbane naturmangfoldet.

6 Opprettholdelse og sikring av dagens reinbeiteområder    

I arbeidet med arealdelen skal vi: Vurdere å legge hensynssone reindrift over minimumsbeiteområder

Kommentar: Vi vil involvere reindriftsaktørene i området underveis i hele planprosessen. Første dialogmøte skjer i løpet av mai/juni 2022, i forbindelse med at planprogrammet legges ut på høring.

 7 Sikring av dyrka og dyrkbar jord    

I arbeidet med arealdelen skal vi:Vurdere om det er områder i kommunen der andre hensyn er viktige, for eksempel bosetting, og om dette kan gi grunnlagt for å differensiere hvor strengt jordvernet skal praktiseres. Områdene må kartfestes.

Kommentar: Jordvernet skal praktiseres strengt i hele landet, og Stortinget har vedtatt ny jordvernstrategi. Samtidig skal jordvernet balanseres mot storsamfunnets behov.

8 Sikring av eksisterende, og kartlegging og sikring av fremtidige drikkevannskilder     

I arbeidet med arealdelen skal vi:Vurdere hensynssone eller formål for drikkevannskilder. Samme regelverk gjelder for kommunale og private drikkevannskilder.

Kommentar: godt drikkevann er viktig for folkehelsen og en del av kommunens kritiske infrastruktur. I tillegg til å sikre eksisterende kilder er det viktig at vi vurderer framtidige drikkevannskilder og arealer/infrastruktur tilknyttet disse.

9 Tilstrekkelig med gang- og sykkelveier i hele kommunen        

I arbeidet med arealdelen skal vi: Vurdere forlengelse av eksisterende, og nye gang,- og sykkelveier basert på tilgjengelige analyser og kartlegginger, samt innspill fra innbyggere

Kommentar: Vi vil bruke analyser av avstander/befolkning og reisevaneundersøkelser for å vurdere nye boligområder. Videre vil vi ta utgangspunkt i Statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging (SPL-BATP) for å planlegge bevegelsesmønster og boligområder i kommunen. Se også punkt 3.

Med bakgrunn i pågående reguleringsprosesser er vi gjort oppmerksomme på ulike utfordringer for utvikling av områder, sett i sammenheng med trafikkmengde. Det er flere kryss i sentrumsnære områder i Namsos som ikke tåler økt påkjenning i form av trafikk, og i den forbindelse vil det vurderes å utarbeide en trafikkanalyse som kan kartlegge dagens trafikkmønster.

10 Arealplanlegging tilpasset forventede klimaendringer (ras, flom, skred med mer)   

I arbeidet med arealdelen skal vi:Vurdere å bruke hensynssone «fare» over kjente kvikkleireområder

Kommentar: det pågår våren 2022 et arbeid med en generell kartlegging av klimasårbarhet knyttet til flom, ras, overvann etc. Funnene vil kunne brukes til framtidige vurderinger av hensynssoner.

11 Hensynssoner for fredede kulturminner og kulturmiljøer i kommunen

I arbeidet med arealdelen skal vi:Vurdere hensynssone kulturminner/kulturmiljø basert på kartlegginger gjort i forbindelse med planarbeid

Kommentar: Kunnskapsgrunnlag: Kulturmiljøplan for Namsos kommune 2022-2027

12 Arealer med tilgang til sjø, herunder gjestehavner    

I arbeidet med arealdelen skal vi:Havnestrategi, sikkerhet og fremkommelighet for maritim næring.

Kommentar: Vi vil vurdere arbeidet med havnestrategi og hvordan dette kan sees i sammenheng med arbeidet mad KPA.

13  Kartlegging av mineralressurser og utrede mulighetene for sikring, evt utnyttelse av disse   

I arbeidet med arealdelen skal vi:Hente ut nødvendig kunnskapsgrunnlag fra NGU rapport våren 2022, samt foreta egne vurderinger og kartlegginger av forekomster av ulike mineralressurser, inkludert massetak (stein/grus). Andre offentlige kilder vil også bli benyttet, som uttaksregisteret til direktoratet og ressursregnskapet for Trøndelag fra 2018 (NGU og direktoratet)

Kommentar: Vi vil kartlegge hvor mange massetak (stein/grus) vi har, og vurdere hvor mye vi trenger. Vi vil vurdere om det er pågående eller kjente fremtidige prosjekter i kommunen som vil ha behov for masser der vi trenger deponier, samt hvor dette skal ligge.

14 Kartlegging og kartfesting av sjeldne og verdifulle naturtyper, inkludert viktige leveområder for plante- og dyreliv -> biologisk mangfold         

I arbeidet med arealdelen skal vi:Namsos kommune har tilgang til statsforvalterens database - den skal brukes i dette arbeidet Vurdere behov for ny kartlegging av allerede kartlagt områder, vurdere kvalitet på det som foreligger

Skal gjøres både for landområdene og sjø/kyst, ferskvann, elver, bekker med mer

Kommentar: Dette vil bidra til et nødvendig kunnskapsgrunnlag blant annet for kommende vurderinger av arealer for næring, boliger og fritidsbebyggelse.

​​

Kommuneplanens arealdel for Namsos kommune 2024-2036 vil synliggjøre verdier og tydeliggjøre/foreslå prioriteringer for arealbruken innenfor temaene ovenfor. I planprosessen vil vi engasjere bredt, samt styrke lokaldemokratiet i kommunen. Viktige hensyn og føringer i Regional plan for arealbruk (RPA) vil være et godt «hjelpemiddel» og oppslagsverk i Namsos kommune sine prioriteringer for framtidig arealbruk. De føringer som er lagt i RPA må balanseres opp imot lokale behov, ønsker og prioriteringer. Statlige og regionale sektormyndigheter vil involveres underveis i planprosessen og vil gi råd og veiledning innen sine spesialfelt.

I samfunnsdelen er det definert noen hensyn som skal tas knyttet til planer og tiltak i Namsos kommune:

  • Folkehelse
  • Klima og miljø
  • Infrastruktur og universell utforming (uu)
  • Inkludering
  • Samhandling

Disse vil også gjelde for planprosess og utarbeidelse av arealdelen.