Politisk innstillings- og delegeringsreglement

3 Regler og retningslinjer for bruk av delegert myndighet

All delegert myndighet må brukes i samsvar med lover, forskrifter og retningslinjer gitt av overordnet organ, og innenfor budsjettrammene og forutsetningene. De organ som er delegert avgjørelsesmyndighet er underinstans etter forvaltningsloven § 33 (klagesak).

Tilbakekalling av fullmakt i enkeltsaker

Et overordnet organ kan kreve å få lagt fram for seg til avgjørelse en sak som et underordnet organ har til behandling etter delegert fullmakt.

Rett til å la være å gjøre bruk av delegert myndighet i spesielle saker

Den som har fått delegert myndighet kan overlate til det overordnede organet å ta avgjørelser i spesielle saker.

Melding om vedtak

Ved utøvelse av delegert myndighet kan det stilles krav om at vedtak i henhold til gitt delegering skal refereres i etterfølgende møte eller at kommunedirektøren orienteres ved kopi av vedtaket dersom det er delegert av han.

Omgjøringsrett

Et overordnet organ kan av eget tiltak gjøre om et underordnet organs vedtak i samsvar med forvaltningslovens § 35.

Ugyldig vedtak

Dersom et organ fatter vedtak uten at det har fått delegert avgjørelsesmyndighet kan vedtaket være ugyldig. Det samme gjelder dersom avgjørelsesmyndighet er delegert i strid med reglene for videredelegering. Jf forvaltningslovens § 41 kan vedtaket likevel være gyldig når det er grunn til å regne med at feilen ikke kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold.

Delegering i reglementer, forskrifter m.v

Det gjelder en rekke delegeringsbestemmelser innenfor forskjellige områder til utvalg og administrasjon i diverse reglementer, instrukser, forskrifter etc/særskilte vedtak i enkeltsaker.