Kommunens primære ansvar er å ivareta sikkerheten for alle som til enhver tid oppholder seg i kommunen. Kommunen har også ansvar for å beskytte det ytre miljø og kulturelle verdier.
Sist endret 27.05.2024 12:31
Ved kriser og alvorlige hendelser i kommunen kalles kriseledelsen i kommunen sammen. Den består av kommunedirektør, ordfører, kommunalsjefer og kommuneoverlege, og krisestab med flere medarbeidere.
Varslingsliste ved kriser i Namsos kommune
Kommunens ansvar i en krisesituasjon er å delta i arbeidet med skadebegrensende tiltak for å sikre mennesker, miljø og materielle verdier. Videre har kommunen ansvar for å gjenopprette normalsituasjonen etter en hendelse har inntruffet.
Kommunen har et eget Kriseteam / POSOM-gruppe ( = Psykisk og sosial omsorg ved ulykker).
Psykososiale støtte- og omsorgstjenester i Namsos kommune skal gi tilbud om helhetlig omsorg ved ulykker og katastrofer.
Kriseteamets formål
Namsos kommune understreker at kommunens kriseteam ikke har beredskapsvakt, og således gjelder følgende rutine/oppfordring at det ringes fortløpende fra leder og videre på listen ved behov for kontakt med teamet.
Å gi befolkningen tilbud om hjelp i krisesituasjoner, det kan være uventet
dødsfall, ulykker, brann, alvorlige skader eller annet.
Selv om mest mulig hjelp og omsorg bør komme fra den rammedes nærmiljø; familie, venner, kollegaer, naboer, er POSOM-gruppa et supplement og et alternativ i tilfeller der det sosiale nettverket ikke kan by på tilstrekkelig hjelperessurser.
Ved større katastrofer og ulykker skal kommunen tilby profesjonell hjelp.
Kommunens primære ansvar er å ivareta sikkerheten for alle som til enhver tid oppholder seg i kommunen
Kommunens rolle i arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap
Kommunen har en sentral rolle i arbeidet med samfunnssikkerhet. Kommunen skal utvikle trygge og robuste lokalsamfunn og har et generelt og grunnleggende ansvar for å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet innenfor sitt geografiske område. Dette skal kommunen gjøre ved å jobbe systematisk og helhetlig med samfunnssikkerhet på tvers av sektorer i kommunen med sikre på å redusere risiko for tap av liv, skade på helse, miljø og materielle verdier. Denne plikten gjelder kommunen som myndighet innenfor sitt geografiske område, som tjenesteleverandør/virksomhet og som pådriver overfor andre aktører. Kommunens helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyse er et sentralt verktøy i dette arbeidet.
Kommunal beredskap ved uønskede hendelser
Ved uønskede hendelser er kommunens primære ansvar er å ivareta sikkerheten for alle som til enhver tid oppholder seg i kommunen. Kommunen har også ansvar for å beskytte det ytre miljø og kulturelle verdier. Kommunens ansvar i en krisesituasjon er å delta i arbeidet med skadebegrensende tiltak for å sikre mennesker, miljø og materielle verdier. Videre har kommunen ansvar for å gjenopprette normalsituasjonen etter en hendelse har inntruffet. Kommunen overordnede beredskapsplan er kriseledelsens verktøy for å ivareta dette ansvaret.
Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg selv noen dager.
Ditt eget beredskapslager
Nedenfor er et eksempel på hva man kan ha i hus for å klare seg selv i tre døgn.
- 9 liter vann per person
- To pakker knekkebrød per person
- En pakke havregryn per person
- Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
- Tre bokser pålegg med lang holdbarhet per person
- Noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
- Medisiner du er avhengig av
- Ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming
- Grill eller kokeapparat som går på gass
- Stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
- Fyrstikker eller lighter
- Varme klær, pledd og sovepose
- Førstehjelpspakke
- Batteridrevet DAB-radio
- Batterier, batteribank og mobillader til bilen
- Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
- Tørke-/toalettpapir
- Litt kontanter
- Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/
- Rødsprit til oppvarming og matlaging
- Jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)
Du kan finne mer informasjon om egenberedskap på nettsiden til sikkehverdag.