Maria Konstanse Bruun

18. august.

Hva er din/deres mening om forslag til ny skolestruktur? Gi gjerne en begrunnelse av svaret ditt

Forslaget om ny skolestruktur tar etter min mening hverken hensyn til barnas beste eller konsekvensene forslaget vil ha for nærmiljøet og bygdene rundt skolene.

Dr. Philos og seniorforsker ved Nordlandsforskning viser i en artikkel publisert på forkning.no 31.05.2021 hva som skjer når de øremerkede midlene for skole forsvinner og det økonomiske fordelings ansvaret blir lagt på kommunale hender.

“Frå 1986 fekk vi eit nytt inntektssystem for kommunane med ei årleg «alt-i-ein-sekk»-overføring frå staten basert på objektive kriterium som geografi, demografi og økonomi. Kommunal drift av grunnskulen var ikkje lenger basert på øyremerkte midlar frå staten.

Etter få år med det nye systemet fekk vi ein markert auke i nedlegging av skular over heile landet. I første omgang var det mest små skular, med heller kort avstand til «ny» skule, som blei lagde ned, men etter kvart leid større og større skular og med lengre avstandar same lagnaden. På eit par tiår har vi fått ein vesentleg meir sentralisert grunnskulestruktur som ikkje er skulefagleg grunngjeven, og heller ikkje basert på nasjonale politiske vedtak.”

Det er jo aldri nok penger i et kommunalt budsjett. Nok penger til å gjøre alt det alle har lyst til. Og når man sitter med dette økonomiske ansvaret er det fort gjort å falle for fristelsen det er å nedprioritere noe til fordel for andre og mer ‘spennende’ prosjekter. Det gjør vel ikke så mye om man kutter litt her og der, en småskole mindre histen og pisten…eller utsetter å vedlikeholde et bygg.… Før man vet ordet av det så har denne nedprioriteringen ført til tap av sentrale institusjoner og øde(lagt) bygdene i en kommune.

Jeg har dyp respekt for dem som har tatt på seg oppgaven det er å forvalte det kommunale budsjettet på vegne av oss andre, det er ingen enkel oppgave! Og jeg er sikker på at samtlige som sitter i dagens kommunestyre i Namsos Kommune ikke ønsker at nærmiljøene rundt skolene og bygdene rundt om i Namsos kommune skal øde(legges).

Samtidig så fremstår det for meg som at flere ‘spennende prosjekter’ har fått ta for stor del av kaka i det kommunale budsjettet; Rock City (her skylder kommunen nærmere 100 millioner i leieinntekter til huseier), Felles-prosjektet i sentrum (et samarbeids prosjekt med Fylkeskommunen som er estimert til 750 millioner) og den planlagte kommunale stor-barnehagen (en kommunal investering som er satt til å koste 50 millioner kroner).

Hvorfor bruke 50 millioner på ny barnehage når det allerede er mer enn nok ledige plasser i de eksisterende barnehagene i kommunen, i tillegg til at barnetallene er på vei ned i følge prognosene fra SSB som kommunen baserer seg på i forslaget om ny skolestruktur? Hva slags behovs-utredninger ligger til grunn for investeringen i barnehage-prosjektet? Har man sett på hvordan det står til med det offentlige stor-barnehagen i Skage?

Fellesprosjektet innebærer bla. ny kino og nytt kulturhus. Hvorfor skal vi bygge ny kino når kommunen allerede skylder omlag 100 millioner kroner og 9 år i leieinntekter i bygget hvor dagens kino ligger? Og når de 9 årene i leiekontrakten med huseier er overstått, hva med å gå tilbake til å bruke kinoen i Samfunnshuset? Har noen sett på om det i det hele tatt er behov for en stor ny kino i framtidens Namsos? Hvor mange bruker dagens kino?

Hvorfor bygge nytt kulturhus når det vi har i dag fungerer godt, på tross av noe setningsskader. Og hvorfor er man i gang med videre oppussing av dagens kulturhus når det foreslås sanert av kommunen?

Hvorfor flytte Olav Duun Videregående skole til sentrum? Trenger vi en videregående skole midt i sentrum? Det er ikke nok med noen klasserom når man skal undervise i teknologi og industrifag eller bygg og anleggsteknikk. Et sånt prosjekt krever også at det bygges en ny idrettshall i sentrum (vi har jo allerede en fin en i Kleppen). Ny idrettshall er ikke inkludert i estimatet på 750 millioner, det er dermed ikke usannsynlig at kostnadene kan komme opp i en milliard kroner, sies det.

Alle disse pengene må jo komme fra et sted. Det er vanskelig å forstå at det skal det legges ned barneskoler, nærskoler, bygdeskoler mens man kaster mye mer penger enn man sparer på den foreslåtte revideringen skolestrukturen, etter prosjekter som grenser opp mot det totalt unødvendige.

Her blir det særdeles viktig at kommuneadministrasjon og politikerne i Namsos Kommune setter seg inn i hva som betyr noe for innbyggerne i kommunen, og tar tempen på hva slags samfunn vi som bor her faktisk ønsker oss. Reaksjonene jeg har observert så langt på forslaget om ny skolestruktur har indikerer at bolysten i kommunen vil minke kraftig i takt med hver nedlagte nærskole. Risikerer man en innbygger-flukt til Overhalla?

Jeg tror jeg snakker på vegne av mange hvis jeg sier at om vi, innbyggerne blir spurt så vil vi mye heller ha nærskolene våre enn ny kino, nytt kulturhus og ny stor-barnehage. Vi er fornøyd med den kinoen og det kulturhuset vi har i dag og alle de bra små barnehagene som finnes i Namsos. Og vi syns også at Olav Duun ligger fint der den er i dag. Det er jo heller ikke så lenge siden den skolen fikk en oppgradering, i motsetning til mange andre.

Jeg har som sagt stor respekt for jobben politikerne våre og administrasjonen i kommunen gjør, og vet at det langt ifra er snakk om noen enkel oppgave å forvalte kommuneøkonomien og stille alle til lags, for det er jo aldri nok penger! Men under dette ansvaret er det også viktig å huske hvem det er man jobber for. Jeg håper skoleledelsen og de folkevalgte i Namsos Kommune setter seg godt inn i ringvirkningene av det som nå foreslåes av skoleledelsen.

Nærskolene er mer enn bare lærings-institusjoner, de er sosiale samlingspunkt, de er samhold, de er bolyst og grunnlaget for at det fins folk i alle deler av kommunen. Forsvinner de, forsvinner innbyggerne.

Hvilke styrker/svakheter ser du/dere med vurderingene og forslaget som her er fremlagt?

For meg blir det vanskelig å se noen styrker ved forslaget da jeg mener det er helt feil å skulle nedprioritere barneskoler og nærskoler i det kommunale regnestykket. Det som evt. spares på kort sikt ved nedleggingen av skoler vil på lang sikt være et økonomisk tapsprosjekt for kommunen når innbyggerne flytter og bygda dør ut.