Kommunestyregruppen Namsos Høyre

18. august.

Hva er din/deres mening om forslag til ny skolestruktur? Gi gjerne en begrunnelse av svaret ditt

17.juni 2021 fikk kommunestyret til behandling «Mulighetsstudie grunnskole», som «Skolebruksplan 2021-2037» var en del av, til behandling. Kommunestyret vedtok enstemmig at innholdet i Skolebruksplanen skulle vurderes og dernest benyttes som kunnskapsgrunnlag for videre vurderinger.

Kommunestyret fikk før sommeren i år en orientering om arbeidet og forslag til ny skolestruktur ble sendt på høring gjennom sommeren. Høyres kommunestyregruppe ønsker med dette å gi sin høringsuttalelse til forslag om ny skolestruktur.

Skolestruktur, uansett endring, er uten tvil noe som engasjerer. Dette har vi hørt og lyttet til fra våre medlemmer og velgere, naboer og lokalsamfunn. Vi har benyttet enhver anledning til å lodde stemningen blant folk og ikke minst lese alle de engasjerte leserinnleggene i Namdalsavisa. Det er godt å se at Namsos Kommune har mange engasjerte innbyggere og at de har benyttet tiden godt, selv med høringsfrist gjennom sommerferien.

La oss ta det første først; høring av forslag til ny skolestruktur, mens de fleste av de som kan bli påvirket av endringen er på sommerferie, mener vi i Høyre gir en svært utfordrende situasjon for de berørte – for ordens skyld - vi stemte selvsagt imot dette og for en forlengelse av høringen.

Vi har, som mange, benyttet den flotte namdalssommeren på å sette oss godt inn i forslaget til ny skolestruktur og skolebruksplanen, som ligger til grunn for denne. Her begynner spørsmålene å dukke opp.

For Høyre i Namsos er en spredt skolestruktur og en bred sammensetning av skoler viktig. Dette betyr at vi skal ha skoler i grendene, så vel som i sentrum, nettopp for ta i bruk alle deler av vår kommune. Dette vet vi skaper bolyst og sikrer en differensiert tilflytning, ved å kunne tilby både bosetting nær sentrumsfunksjoner og i levende grender.

Så leser vi av skolebruksplanen at ungdomsskolene i sentrum krever mye vedlikehold og anbefales slått sammen. Imidlertid får vi et annet bilde når vi leser høringsinnspillene fra de som er brukere av skolene hver dag. Her må vi få fakta på bordet og man kan undre seg om det har vært gjennomført befaring på skolene og en helhetlig vurdering, spesielt i lys av bærekraft og miljø. Bør våre eksisterende bygninger måles opp mot nye bygg etter TEK17, eller bør fokus være på ombruk og tilpasning til ny bruk? Fagmiljøet er klar i sin tale og det burde også være mer økonomisk, hvis det legges til rette for denne tankegangen.

«Å rehabilitere bygg påvirker miljøet halvparten så mye som å rive og bygge nytt. Gjenbruk av bygninger vil derfor være et avgjørende bidrag i det grønne skiftet.» Kilde: SINTEF (CLIMAP-X)

Vi var kritiske til innholdet i Skolebruksplanen, utarbeidet av Norconsult, allerede i 2021 og registrerer at innholdet ikke ser ut til å ha endret seg til forslag om ny skolestruktur. Vedtaket vi var med på å fatte, omfattet at innholdet i Skolebruksplanen skulle vurderes og med det kvalitetssikres.

Dette ser ikke ut til å være gjort, all den tid det fortsatt foreligger flere faktafeil. Leser man innspillene fra befolkningen i de ulike delene av vår kommune, blir dette inntrykket forsterket. Da blir det naturlig å spørre seg om hvordan vi, med bakgrunn i mangelfullt underlag, skal kunne behandle denne saken, som folkevalgt, og fatte kunnskapsbaserte valg basert på fakta.

Fokuset i ny skolestruktur er i stor grad rettet mot økonomi. Høyres kommunestyregruppe ønsker også en sunn kommuneøkonomi i tiden fremover, men er svært opptatt av at de innsparingene vi tar i dag ikke skal gi en utgift i morgen. Skolebruksplanen benytter SSB sine fremskrevne tall som underlag og denne peker, for Namsos Kommune sin del, i negativ retning hva gjelder befolkningstall. Fremskrevne tall er basert på trender og statistikk, men er ikke skrevet i stein, uten at vi lar det skje. Høyres kommunstyregruppe er bekymret for at vi i ny skolestruktur, lar SSB sine tall bli en sannhet uimotsagt. Her bør det jobbes for å se på en helhetlig strategi for å snu tallene til vår fordel – bolyst skaper også tilflytning.

Høyre er for kunnskapsbaserte valg, som gir sunn kommuneøkonomi, ikke bare i dag, men også i årene som kommer. Da må vi, som folkevalgte, sikre at prosessen rundt skolestruktur vurderes nøye og er godt gjennomtenkt. Vi i kommunestyregruppa for Høyre akter å gjøre vårt for dette.