Frode og Marie Heitmann Lillemoen

17. august.

Høringsuttalelse til høringsforslag til ny skolestruktur i Namsos kommune

Viser til forslag om ny skolestruktur i Namsos kommune publisert 30. mai 2022 på Namsos kommunens nettsider.

Vi støtter høringsuttalelsen til FAU Namsos Barneskole!

Vi ønsker å trekke frem viktigheten av å ha en skole i nærheten.

Det er nært og lite miljø. God dialog med skole/ lærer. Vi som foreldre har større tro på at et mindre og godt miljø vil være bedre for våre barn. Ønsker å trekke frem at skolen er en dysleksivennlig skole, og har jobbet med dette over laaaang tid.

Skolen er sentralt plassert og er et viktig nærmiljøanlegg. Spesielt med tanke på hvor lite tilbud det er til barn og unge utenom aktiviserte aktiviteter i Namsos kommune. Slike nærmiljøanlegg er svært viktig for barn og unges oppvekstsvilkår. Evt. etterbruk av området er derfor helt sentralt for oss som bor i dagens skolekrets for Namsos barneskole.

Høringsforslaget bærer preg av lite fremtidsoptimisme og vi som innflyttere til kommunen støtter opp under det FAU Namsos barneskole skriver om det med bo- lyst.

«Høringsforslaget bærer preg av lite fremtidsoptimisme. Det er en realitet at befolknings-framskrivningen i Namsos kommune viser at kommunen må ta grep for å unngå for stor befolkningsnedgang. I stedet velger kommunen å foreslå skolenedleggelse. Skolenedleggelse er ikke et langsiktig grep for å legge til rett for bolyst. Bolyst er sterkt knyttet til barn og unges oppvekstsvilkår. Kommuner som lykkes med økt bosetting, har til felles at det legges til rette for næringsutvikling og samtidig tilbyr man gode forhold for barn og unge. En av de positive egenskapene til Namsos kommune har nettopp vært at kommunen har hatt mange mindre og mellomstore skoler nært der folk bor, både sentrumsnært og utenfor sentrum. Dette har medført at de aller fleste elever i Namsos kommune har til dels kort skolevei og går på en skole hvor man blir sett.

Namsos kommune må gjøre grep for å nå opp i konkurransen om folk. Et av disse grepene bør være satsning på skolesektoren. Det er en gjennomgående tendens til å tenke «stordrift» i skolesektoren rundt om i landet, når det skal spares penger i kommunen. Med økte utfordringer innen psykisk helse, vil det være økonomisk fordelaktig og heller bruke mer penger på skole. Mer ressurser inn i skoleverket vil bidra til mindre utfordringer når disse elevene blir eldre og dermed vil kommunen spare penger på sikt. Dette er selvfølgelig vanskelig å regne på, og helt sikkert årsaken til at mange kommuner velger å «spare seg til fant» her og nå, ved å kutte i budsjetter for sårbare grupper som barn og unge. Dersom kommunen legger til rette for gode oppvekstsvilkår for dagens unge i Namsos, er sannsynligheten større for at flere velger å bosette seg videre i Namsos, evt. flytte tilbake til byen etter endt studietid andre steder. Namsos kommune må spørre seg hvorfor folk skal bosette seg i Namsos, og ikke f.eks. i Overhalla eller andre sammenliknbare kommuner?»

Vi savner at kommune har en plan på å få flere innbyggere til Namsos kommune, og befolkningsvekst. Offensiv holdning på skole, bolyst og næringsliv. Man kan av og til føle på at man som innbygger kan være til bry.

Forslag til alternativ skolestruktur

Det er ikke vurdert endring i skolekretser for Spillum/Kammen. Dette er et moment som burde vært utredet. Elevtallet ved Høknes barneskole er helt på grensen til klasseromskapasiteten og pedagogressursen ved skolen. Hvorfor er det ikke vurdert å endre skolekretsene slik at elevene blir jevnere fordelt på skolene de neste årene? Eller hva med å bygge ny barneskole på Spillum? Det vil føre til at alle barn i Namsos kommune har en skole i sitt nabolag. Hva med ungdomsskolestrukturen? Hvilke fordeler, utenom å spare på lønnskostnader, vil en stor ungdomsskole gi elevene?

Vi som foreldre ønsker at kommunen bør se på dette fremfor å se kun en løsning som er nedleggelse. Dette fremstår for oss som at kommunen ikke ser på noen andre muligheter eller andre løsninger. Hvorfor kan man ikke vurdere dette fremfor nedleggelse?

Konklusjon:

Kommunen bør se på andre muligheter fremfor å se kun en løsning, som de vurdere er nedleggelse.

Bo-lys. Kommunen bør fremfor å legge ned skolene, vurdere å få flere til å komme til kommunen. Ha en offensiv plan for dette. Boligtomter, næringsliv.

Mvh

Frode og Marie Heitmann Lillemoen