1 Innledning
God helse skapes først og fremst utenfor helse og omsorgstjenestene i en kommune; gjennom oppveksten, skolegangen, i sosiale nettverk, gjennom å delta i aktivitet og arbeid. (Note 1)
Viktige folkehelsetiltak er rettet mot alle innbyggere, og skapes gjennom blant annet god by og arealplanlegging, et inkluderende aktivitets og arbeidsliv, integrering og kulturtilbud og barnehagepolitikk. Disse samfunns-områdene dekkes gjennom andre plandokumenter, men fordi tilbud og innsats ett sted får konsekvenser et annet sted, påpekes her viktigheten av at det samarbeides godt mellom de ulike virksomhetene i Namsos kommune.
Helse og Velferd er en sektor i Namsos kommune som er ansvarlig for de fleste av helse og omsorgstjenestene som ytes til innbyggere i kommunen.
Noter det refereres til:
1) Folkehelse i et norsk perspektiv - Gyldendal
1.1 Mandat
Kommunal planstrategi 2020-2023 (Note 2) ble vedtatt av Namsos kommunestyre 18. juni 2020 og er retningsgivende for alle planer i kommunen, spesielt kommuneplanens samfunnsdel er viktig for denne temaplanen. (Note 3). Styrende for arbeidet med temaplanen er også gjeldende lovverk og sentrale, regionale og lokale føringer.
Planen er basert på demografisk utvikling (Note 4-1 og note 4-2) og lokale ressurser og behov. Mål, verdigrunnlag og visjon for kommunen vår er retningsgivende for planarbeidet. Noen områder i kommuneplanens samfunnsdel er lagt til tjenesteområdets ansvar. Andre igjen et tverrsektorielt ansvar, eksempler på dette er kvalitetsreformen for eldre “Leve hele livet (Note 5)" med Nasjonalt program for et aldersvennlig samfunn (Note 6) og Programmet for en aktiv og fremtidsrettet pårørendepolitikk (Note 7) og Pårørendeveilederen (Note 8).
Noter det refereres til:
2) Planstrategi-2020-vedtatt.pdf (namsos.kommune.no)
3) NK-Kommuneplanen-20 (fliphtml5.com)
4-1) Namsos i tall
4-2 Fakta om kommunen
5) Meld. St. 15 (2017–2018) (regjeringen.no)
6) Dette jobber vi med - Aldersvennlig Norge
7) Program for en aktiv og framtidsrettet pårørendepolitikk - Helsedirektoratet
8) Pårørendeveileder - Helsedirektoratet
1.2 Om planprosessen
Medvirkning og involvering har vært viktige prinsipper i utarbeidelsen av temaplanen.
Medvirkning gjelder involvering mellom kommunen og øvrige aktører i samfunnet, og involvering internt i avdelingen Helse og Velferd og mellom ulike sektorer i vår organisasjon, Namsos kommune.
Kommuneplanens samfunnsdel har en varighet fra 2020 til 2032, hvor dette er den første temaplanen som skal følge opp viktige innsatsområder i de fire første år og inneholder derfor langsiktige mål og innsatsområder som skal bidra til felles forståelse om et retningsvalg i fremtidens helse og omsorgstjenester.