3.1 Om kommunen
Fosnes kommune, Namdalseid kommune, Namsos kommune og Lund krets slås sammen til Namsos kommune fra 1.1.2020. Namsos kommune ligger nord i Trøndelag og har om lag 15 300 innbyggere. Kommunen har flyplass med forbindelse til Mosjøen, Bodø, Rørvik, Trondheim og Oslo. Til og fra Namsos kan du også reise med buss, hurtigbåt og ferje. Namsos er regionbyen i Namdalen, og handelsnæringa står sterkt. De største kompetansearbeidsplassene i kommunen er Sykehuset Namsos, Nord universitet, kommunens helse- og omsorgs - tjenester samt opplæring og oppvekst, og Olav Duun videregående skole. Overhalla og Trondheim er de største utpendlings - kommunene for Namsos. Overhalla er den største innpendlingskommunen. Helse- og omsorgstjenester har størst netto innpendling, og dette har sammenheng med Sykehuset Namsos. Antall innvandrere i Namsos er 1 224 pr. 1.1.2019. Flest innvandrere er opprinnelig fra land som Polen, Syria, Eritrea, Tyskland, Somalia, Sverige, Thailand og Afghanistan.
Den nye kommunen forvalter viktige lakse - stammer i fjord og vassdrag, og utløpet av den rike villaks-elven Namsen. Kommunen er stor i areal i trøndersk sammenheng og har sjø, fjorder og store fjellområder innenfor de nye kommunegrensene. Kommunen er en stor jord- og skogbrukskommune i Trøndelag.
Kommunen har en stor viltstamme og betydelige utmarks- og natur/friluftsressurser, og viktige reinbeitedistrikt og en sørsamisk kultur.
Viktige kjennetegn for kultur- og frivilligheten i Namsos er dugnadsånd, mangfold, og den store bredden i deltakelse. Av kulturelle aktiviteter i den nye kommunen nevnes korps, kor, revy og teater, kulturskole, større profesjonelle oppsetninger og konserter rundt omkring i kommunen gjennom hele året. Et allsidig og bredt idretts- og friluftsliv er også en viktig del av kulturen i kommunen. Kommunen har mange profesjonelle innen kunst- og kulturfeltet.
Befolkningsframskrivinger viser at det blir færre barn og unge i Namsos kommune fram mot 2040 og flere eldre i pensjonsalder. Det blir færre i yrkesaktiv alder.
Utfordringsbildet for Namsos-samfunnet er beskrevet her (hyperkobling kommer når dokumentet er vedtatt).
3.2 Visjon Namsos kommune 2020-2032

Den 14.12.2018 vedtok fellesnemnda Namsos kommune sin visjon: Sammen skaper vi muligheter. Visjonen skal fungere som Namsos kommune sin visjon utad og internt for kommunen som organisasjon. Gjennom strategisk og målrettet arbeid vil vi skape muligheter, sammen med egne innbyggere og nye innbyggere, virksomheter og besøkende. Innbyggeren er «sambygger» i Namsos kommune.
Namsos kommune skal fortsette å samhandle med nabokommunene, Namdal regionråd og andre samarbeidspartnere for et sterkt Namdalen som en samstemt og tydelig aktør i Trøndelag og i Norge. Namsos kommune skal utvikle lokaldemokratiet gjennom å etablere en demokratisk struktur som ivaretar innbyggernes påvirkning på tjenestetilbud og utvikling av eget lokalsamfunn. Innbyggere, næringsliv, lag og foreninger skal gis mulighet til medbestemmelse.
Visjonen er retningsgivende for kommunen, og ligger til grunn for all virksomhet fra 1.1.2020
3.3 Ambisjoner for den nye kommunen
Namsos er regionbyen i Namdalen, og vil sammen med nabokommunene bidra til å støtte viktige institusjoner som er nødvendige for våre lokalsamfunn. Dette gjelder spesielt Sykehuset Namsos, Nord universitet, Olav Duun videregående skole, Namsos lufthavn, politi og Namdal tingrett. Kommunen har klare ambisjoner om å styrke attraktiviteten til Namsos som region- og handelsby.
Det arbeides for at alle innbyggere i Namsos skal ha et godt utbygd bredbånd, og mobil - dekning der de bor. Namsos kommune skal jobbe for bedre trafikksikkerhet, tilrettelegging for de myke trafikantene, og for utbedring av viktige veier i kommunen.
Det skal tilrettelegges for vekst og utvikling for næringslivet gjennom miljøvennlig teknologi og fremtidsrettede løsninger, og satses på bærekraftig verdiskaping og næringsutvikling. Med utgangspunkt i verdikjedene fra skogbruk, jordbruk, fiskeri og havbruk skal Namsos kommune bidra til bærekraftig utvikling innen blå og grønn sektor. Samspillet mellom næringsliv og forsknings- og utviklingsmiljø er avgjørende. Namsos kommune skal bidra med å skape arenaer og muligheter for samhandling.
Tilpasning til et lavutslippssamfunn vil være et høyt prioritert innsatsområde.
Namsos kommune ser på opplevelsesbasert reiseliv og aktiviteter som et fortrinn, og kommunen markedsføres som en spennende destinasjon for innbyggere, turister og næringsliv. Ivaretakelse av det sørsamiske språket, kulturen og samfunnslivet vil være viktig i hele kommunen.
Det skal legges til rette for ivaretakelse av lokalsamfunnene i hele kommunen gjennom et godt lokaldemokrati, tilstedeværelse, og varierte kultur- og fritidstilbud. Kommunen har klare ambisjoner om samhandling og samskaping med frivilligheten og det profesjonelle kunst- og kulturlivet.
For å møte framtidens tjenestebehov vil kommunen satse på digitalisering. Arbeidet vil påvirke både arbeidstakere og innbyggere.
Det skal være godt å vokse opp i Namsos, og å leve i Namsos hele livet. Barn og unge skal være med å planlegge og å utvikle tilbud og tjenester. Namsos kommune skal også være et aldersvennlig samfunn. Ulike aktører skal samhandle for helsefremming, trygghet og tilhørighet, og tilpassede tjenester etter innbyggerens behov.
Det skal legges vekt på kompetanse og rekruttering internt i kommunen, og å bygge et omdømme som gjør at hele kommunen blir attraktiv både for enkeltpersoner og næringsaktører. Det skal legges til rette for økt bosetting i kommunen, og det skal ytes hjelp til de som har særlige boligbehov.
Kommunen skal være en trygg kommune, og befolkningen skal være sikre på at kommunen er forberedt på uønskede hendelser.
Det skal sikres at kommunen har en effektiv og bærekraftig arealutnyttelse.