Kulturminner og kulturmiljø

Kulturminner er alle spor etter menneskers liv og virke i vårt fysiske miljø, og kan være alt fra historisk bygningsmiljø til et arkeologisk funnsted. Begrepet omfatter også steder det knytter seg historiske hendelser, tro eller tradisjon til.

Eksempler på kulturminner

Kulturminner kan for eksempel være bygninger, hager, gravhauger, helleristninger, båter eller veifar. Disse kan være fra tidligere tider eller fra vår egen tid, og det skilles mellom faste og løse kulturminner.

Hva er et kulturmiljø?

Kulturmiljø er et område der kulturminner inngår som del av en større helhet eller sammenheng. Kulturmiljø kan en finne både i byer og tettsteder, i jordbrukslandskap og i skog og utmark. Eksempel på dette kan være et byområde, ei setergrend, et fiskevær eller et industriområde med fabrikker og bosetning. Naturelementer med kulturhistorisk verdi kan også være del av et kulturmiljø.

Kulturmiljøplan 2022–2027

Namsos kommune vedtok i mars 2022 en kulturmiljøplan for perioden 2022 - 2027. Planen har flere funksjoner, hvor den viktigste er å angi en retning for kommunens arbeid på feltet og prioritere tiltak. I tillegg kan den brukes som et oppslagsverk for kulturminner og kulturmiljøer i kommunen, og bidra til å gjøre kommunens historie kjent for flere innbyggere, som igjen kan bidra til en felles identitet og stolthet. 

Kulturmiljøplan 2022-2027

Dersom du er grunneier, eller har et kulturminne/kulturmiljø i ditt nærmiljø, og vil bli bedre kjent med mulighetene knyttet til det, kan du også finne svar i kulturmiljøplanen her: