Tilsyn ved barnehager, skoler og SFOLytt til tekstenStopp avspillingKommuneoverlegens oppgave er å føre tilsyn med at oppvekstvirksomhet, offentlig og privat. Dette gjelder barnehager, barne- og ungdomsskoler og videregående skole. Tilsynet skal undersøke om virksomheten drives og er utformet på en slik måte at barnas sikkerhet, trivsel og helse er ivaretatt på en god måte.Virksomheten skal drives helsefremmende.Den som er eier skal ha et internkontrollsystem som ivaretar dette, daglig ledelse skal sikre at internkontrollsystemet er i daglig bruk.Godkjenning av barnehage og skoleNår en barnehage/skole/SFO etablerer virksomhet som omfattes av forskriften, jfr. § 2, er de som er ansvarlige for etableringen pliktig til å melde virksomheten inn til Kommuneoverlegen.Slik melding skal sendes i følgende tilfelle: Ny barnehage, skole Eksisterende barnehage, skole ikke tidligere godkjent Renovering av eksisterende barnehage, skole Tilbygg til eksisterende barnehage, skole Midlertidige erstatningslokaler Driftsmessige endringer (eks. omlegging av driftsform, utvidelse av antall barn etc)Skjema du skal bruke Trinn 1 Søknad om samtykke for lokaler og uteområder, barnehager og skoler Trinn 2 Søknad om samtykke for lokaler og uteområder, barnehager og skolerVeiledere/litteraturMiljø og helse i skolen (veileder til forskriften)Hvor ofte er det tilsyn?Det gjennomføres tilsyn fra Kommuneoverlegen, ca. hvert 5 år, eller når det kommer inn klager eller informasjon om uforsvarlige forhold ved skolen. Det kan også være informasjon om dårlig inneklima, dårlige psykososiale forhold eller annet som gjør at tilsyn blir gjennomført.Hvordan foregår tilsynet?Tilsynet omfatter både vurdering av internkontrolldokumentasjon, rutiner for praktisk drift av skolen, rutiner for kontroll med sikkerhet, samt teknisk oppbygging og vedlikehold av bygningsmassen.Lovverk Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler mv. Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen Forskrift om næringsmiddelhygiene Publisert 10.10.2019 12:29 Sist endret 13.12.2024 09:49