Namsos kommune øver på dataangrep

ØVELSE-ØVELSE-ØVELSE: En ildrød dataskjerm og et krav om løsepenger for å få tilgang møter alle ansatte i kommunen når de kommer på jobb. Betales ikke kravet innen 48 timer går kommunens datasystemer tapt.

Dette var scenarioet da Namsos kommune tirsdag deltok med 16 ansatte fra kriseledelse og krisestab på SODD24. Vi snakker ikke her om trøndersk festmat, men en stor beredskapsøvelse for trønderske kommuner. 

Kvinner og menn sitter rundt stort møtebord og følger med på mann som snakker på stor TV-skjerm. - Klikk for stort bildeNamsos kommune deltok denne uka på en stor beredskapsøvelse med deltagere fra ulike kommunale enheter og avdelinger. Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Dataen er nede

Temaet for årets beredskapsøvelse var et storstilt dataangrep som rammer kommunen. Dette betydde at mange ansatte ikke kunne bruke datamaskinene sine og vante og nødvendige datasystemer.

For å skru til dramatikken i at datasystemer var nede kommer det fram at hackere står bak. Og ikke nok med det – personopplysninger er på avveie og hackerne krever løsepenger.

Mann snakker og gestikulerer med en arm. I bakgrunnen ses en stor rød digital klokke på veggen. - Klikk for stort bildeBeredskapskoordinator og brannsjef Håvard Sæther la til rette for øvelsen som ble avholdt på Namsos brannstasjon. Foto: Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Hva gjør kommunen for å opprettholde tjenesteproduksjonen og for å gjenopprette låste datasystemer? Og hva med personopplysningene man ikke lenger har kontroll på? Og skal man betale løsepenger? Spørsmålene var mange gjennom øvelsesdagen.

Viktig tema å øve på

Hensikten med årets beredskapsøvelse var å øke kompetansen og oppmerksomhet om konsekvenser knyttet til såkalte cyberhendelser og dataangrep mot kommunene.

Mann sitter og smiler og snakker. Vi ser ryggene på to som hører på.  - Klikk for stort bildeKommunedirektør Jostein Grimstad leder Namsos kommunes kriseledelse. Foto: Ole Morten Melgård / Namsos kommune

– Vi er avhengige av data og IKT-systemer i stort sett alt vi leverer av kommunale tjenester. Data er et uvurderlig verktøy, men gjør oss også sårbare om hackere klarer å bryte seg inn i kommunens systemer. Og dataangrep er i dag dessverre ikke lenger science-fiction, men en del av hverdagen for store organisasjoner som vår. Hvordan klarer vi å opprettholde kommunal tjenesteproduksjon ved dataangrep, og hvordan omstiller vi driften vår om vi utsettes for angrep? Årets øvelse ga oss en flott anledning til å øve og forberede oss på disse utfordringene, sier leder av kriseledelsen i Namsos kommune, kommunedirektør Jostein Grimstad. 

Mann sittende ved bord folder hendene og hviler albuene på bordet, mens han ser i kameraet. Til venstre sitter en kvinne, til høyre en mann. - Klikk for stort bilde– Veldig nyttig å være med på for første gang og se nærmere på hvordan vi jobber med beredskap hos oss, sier ordfører Amund Lein om øvelsen. Foto: Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Kontakt

Håvard Sæther
Brannsjef
E-post
Mobil 48 09 97 98