Mulighetsteam Lund/Smines

Namsos kommune har siden høsten 2019 hatt en pilotprosess gående på Smines-Lund. Piloten har fått tittelen Mulighetsteam Lund/Smines. Prosessen kom i gang som et resultat av at Bjørnar Smines kontaktet kommunen for å be om råd i sammenheng med utvikling av Smines småbåthavn og området rundt. Sammen med lokale ildsjeler i området har kommunen drevet fram en prosess som har resultert i 17 ulike store og små lokale tiltak. Til sammen vil tiltakene heve kvaliteten på området, og øke trivsel og bolyst, både for lokalbefolkning og hytte-eiere. Noen av tiltakene er ferdigstilte, andre er i prosess og noen vil komme i gang i løpet av 21 og 22. Det er allerede lagt ned et enormt antall dugnadstimer i området. Dugnadstimene bokføres og et ca tall vil bli gitt NA under møtet den 19.8.

Prosessen er et godt eksempel på en ny måte å jobbe med stedsutvikling på for kommunen. Samarbeidet har så langt (i løpet av de to første årene) resultert i offentlige (kommunale og regionale/statlige) tilskudd på rundt 2 millioner kroner.

Litt historie fra området Lund/Smines

Lund grunnkrets omfatter gårdene Lian (Lundeli), gnr. 353, Lund, gnr. 354 og Smines, gnr. 355 i Namsos kommune. Før 1964 lå kretsen i Kolvereid kommune, i perioden 1964-2019 i Nærøy kommune og fra 2020 ligger den i Namsos kommune. Arkeologer mener det er sannsynlig at det har vært sammenhengende bosetning i området de siste 6.000 år. Mange funn av fornminner bekrefter dette, bl.a. en steinalderboplass fra ca. 6.000 år f.Kr og en bygdeborg fra 835-540 f.Kr (yngre bronsealder). Tradisjonelt var næringsgrunnlaget landbruk og fiske, og ofte en kombinasjon av disse. Den første industrialiseringen bestod av sagbruksdrift og dette var en viktig næring helt fram til 1960-tallet. Andre næringer har bl.a. vært dagligvarehandel, fiske- og fiskeutstyrshandel, landbruks- og bilverksted, pelsdyr og fiskeoppdrett. I dag er to firma i aktiv drift; Lundstua AS (kafe og storkiosk) og Rense- og miljøteknikk AS (salg av avløpsrenseanlegg), men det planlegges overnattingstilbud i form av utleie av ombygde Lund skole og et rorbuanlegg ved Lundstua AS. Oppdrettsnæringa er også godt representert i form av både landbaser og eierinteresser. Både Andvari AS og Guntvedt Holding AS har eierandeler i oppdrettsnæringen. I tillegg ble det i fjor og i år tatt ut rundt 8.000 m³ med skog fra kretsen. I et nedlagt sagbruk er det i dag vinterlagring av fritidsbåter. Befolkningsutviklingen har vært negativ fra 1890 (245 innb.) til i dag hvor vi er bare 43 innbyggere i kretsen. På tross av det har lag- og foreningsaktiviteten vært stor hele tiden. Det var rundt 20 aktive foreninger i 1960 mot 10 i dag. Lund idrettslag og Lund grendehus har sammen arrangert LUND-DA’N første helg i juli hvert år siden 1985.

Lund Grendelag A/L ble stiftet 7. juni 1985 med bakgrunn i brevkurset «Lokalsamfunnet i grissgrendte strøk», arrangert av Nærøy kommune og Norges Vel. Sitat fra formålsparagrafen: «Andelslagets formål er å fremme samarbeid og utvikling i grenda. Laget skal arbeide for å fremme et allsidig næringsliv og et godt og aktivt miljø, som kan sikre bosetting i grenda. En bør legge vekt på trivselsmessige tiltak slik at samfunnet kan bli en trivelig boplass. I sitt arbeide skal laget også være kontaktledd mellom grenda og offentlige instanser og private, først og fremst mellom grenda og kommunen». På årsmøtet i 14. april 2015 ble organisasjonsformen endret fra andelslag til forening og laget heter nå Lund grendelag. Årsaken til denne endringen var at organisasjonsformen A/L ikke lenger var akseptert av regelverket. Det finns mer informasjon om både Lund/Smines-området og Mulighetsteamet på internettsidene til Lund grendelag; www.lundinger.no .

Litt lokalhistorie fra Smineset

Det er dokumentert bosetting på Smineset over en sammenhengende periode på 6000 år. Dette gjør stedet svært interessant i et historisk perspektiv. Gjennom et samarbeid med museet i Trondheim og fylkesarkeologen har Lund grendelag anlagt en fornminnesti i området. Denne stien åpner for at allmennheten skal få innsyn i folks levemåte fra steinalderen, opp gjennom jernalderen og fram til i dag. Dette er et sjønært område hvor kombinasjonen fiske, jakt og bruk av naturgitte ressurser har stått sentralt til alle tider. Stedsnavnet Smines har sitt opphav i en omfattende lokal jernproduksjon og smiing (se boka «Nord-Trøndelag og Fosen – geologi og landskap» side 70).

Smineset i dag, og Smineset framover

Nærheten til sjø og fjell, variert natur og gode muligheter for friluftsliv bidrar også til at dette er et spennende og attraktivt område for rekreasjon. Ca. 20 familier har derfor hytter og fritidsboliger i området, og det er godkjente arealer for mer bygging.

Namsos kommune disponerer et mindre kommunalt industriområde på stedet. Dette kan ved behov utvides noe.

Smines båtforening har et helt nytt flytebryggeanlegg for småbåter med faste plasser og plasser for gjestende båter. Bryggeanlegget er åpent for allmennheten og benyttes aktivt til fisking, bading m.m.

Stedet har også plass for utsett/oppsett av båter på henger og en bedrift som vinterlagrer båter, campingvogner og bobiler og tar enkle serviceoppdrag på disse.

Oppdrettsselskapet Salmonor AS har egen kai/landbase i Smineset knyttet til lokalt lakseoppdrett.

Gjennom stedsutviklingsprosjektet jobbes det nå med nødvendig reguleringsplan for utvidelse av parkeringsplassen ved båthavna, mulig servicebygg (toalett/dusj/vask, kjøkken og oppholdsrom), oppsetting av informasjonstavler som viser veg til fornminnesti og turstier og nærliggende gapahuk/grillplass på fornminnestien.

Et arbeid med å etablere opplegg for kajakk- og båtutleie er på gang. Dette siste skjer gjennom et samarbeid med Lundstua AS. Båtforeninga har nå bestilt plattform for utsetting og ombordstigning i kajakk.

Gjennom arbeidet i mulighetsteamet motiveres både lokalbefolkninga og kommunen (administrativt og politisk) til å videreutvikle eksisterende tiltak og utvikle nye. Målet er å skape trivsel, nye arbeidsplasser og økt bosetting gjennom positiv utnytting av menneskelige og materielle ressurser i området. Vi er optimister!

Potensialet og mulighetene i Smineset

Smines/Lund-området ligger ved FV 769 lengst nord i Namsos kommune. Dette området ble overført fra gamle Nærøy kommune til nye Namsos kommune 01.01.2020.

Fergetrafikken Lund-Hofles på FV 769 binder Namsos-regionen og regionen Ytre Namdal sammen. Kommunikasjonsmessig framstår derfor Smines/Lund-området som et «brohode» i samferdselen mellom kommunene nye Namsos og nye Nærøysund.

Smines og Lund har i dag en grisgrendt bosetting. Generell nedgang i folketall og stigende gjennomsnittsalder er en utfordring. Smines og Lund har områder godt egnet for sjø- og landbasert næringsutvikling.

Til tross for aldring hos fastboende og folketallsreduksjon, har lokalbefolkningen solide røtter i nærmiljøet, positiv stolthet av grenda og iboende menneskelige ressurser. Dette bidrar til god aktivitet i lokalpolitikken, lokale båtforeninger, stedlig grendelag og idrettslag m.fl.

Turstier og tilrettelegging for allmennheten

Lund idrettslag har gjennom en årrekke prioritert rydding av turstier i Lund- og Smines-området, og det er nettverk av stier i området på ca. 50 km. Disse stiene er hyppig brukt av lokalbefolkning og hyttefolk. Stiene har imidlertid ikke vært skiltet, og dette gjør at de ikke er så tilgjengelige for tilreisende og andre som ikke er lokalkjent. Det er nå igangsatt et prosjekt for skilting av disse turstiene. Idrettslaget har i den forbindelse søkt om spillemidler og har fått innvilget kr 602 000 til prosjektet. Prosjektet omfatter også utbedring av underlag på deler av turstiene, blant annet langs Bjørlivatnet hvor 580 m av stien blir av standard «godt tilgjengelig». Dette innebærer at den fine traséen langs vannet blir tilgjengelig fra parkeringsplass og mulig å benytte med barnevogn, rullator og lignende.

I tillegg til skilting av selve stiene, vil det bli satt opp seks store informasjonstavler ved strategiske steder i bygda, blant annet ved Lund ferjekai og Smines båthavn. Tavlene vil vise kart over stier som finnes i området og presentere turforslag til både kortere og lengre turer. Tavlene vil gjøre det mye enklere for tilreisende å orientere seg om hvilke turmuligheter som finnes og hvor disse har sitt utgangspunkt.  Dette vil bidra til å gjøre det flotte nettverket av stier kjent og tilgjengelig for allmennheten.

Lundstua, gammelskolen og rorbuer

Lundstua AS ble etablert i 2007, da selskapet tok over lokalene etter Lund Handel. Bedriften tilbyr blant annet storkiosk, servering innendørs og utendørs med alle rettigheter, møtelokaler, selskapslokaler, Posten pakkeutlevering for befolkning på Lund og Salsnes, Norsk Tipping, apotekutsalg, flytebrygge, oppstillingsplasser for bobiler. Lundstua er også innbyggerpunkt i Namsos Kommune.

Bedriften vokser stadig, og etter omtrent 30 års drift av storkiosk og serveringssted på Lund fergeleie har vi erfart at behovet for overnatting i området er stort. Vi har derfor startet arbeidet med å etablere et slikt tilbud for turister.

Gamle Lund skole: Ble kjøpt av Nærøysund kommune høsten 2019. Anlegget ligger i 5 minutters gangavstand fra Lundstua AS. Med støtte fra næringsfondet i Namsos kommune ble arkitekt engasjert for å utrede om bygget kunne oppgraderes og tilrettelegges for overnatting. Det ble prosjektert 6 utleierom i bygget, alle med eget bad. Kundesegmentet her vil først og fremst være turister som ønsker overnatting kortere perioder, men vil også egne seg for lag/foreninger/private som ønsker overnatting i forbindelse med lokale arrangementer. Selve renoveringen startet i februar 2021 og byggeperioden anses avsluttet senhøsten 2021 / tidlig vår 2022. Kostnadsoverslag på prosjektet: Rundt 6,5 mill. NOK.

Rorbuanlegg: Det er utarbeidet skisser av rorbuanlegg ved Lund fergeleie; to doble rorbuer med 6-8 sengeplasser i hver. Det er gjennomført geotekniske undersøkelser for å kartlegge stabiliteten i området og disse virker å være gode. Det jobbes med å sende inn byggesøknad til Namsos kommune i løpet av høsten 2021.

Harranes Utvikling

Frank Rørmark og Heidi Johnsen drømte om å kjøpe en gård og leve drømmelivet. Det gjør de nå.

Sitat Heidi Johnsen:

Da vi fikk muligheten til å kjøpe hjemgården til Frank, slo vi til. Ettersom det ikke er dyr på gården, fant vi ut at vi kunne gjøre andre ting med eiendommen. Da kom ideen om å lage en hyttegrend.

Området der hyttegrenda ligger har fantastisk utsikt og gode solforhold. Det ligger idyllisk til rett ved sjøen. Lund har i tillegg et fantastisk friluftsområde.

I dag har vi en god plan på 15-20 hytter, med egen marina og naust.

Vi har vært i flere møter med Namsos kommune. De er meget positive til planene våre om en hyttegrend på Harraneset.

Vi har også vært i flere møter med vår dyktige arkitekt, Roy Blom, ved arkitektkontoret Blom i Namsos. Vi har fått mange gode råd og god veiledning på hvordan vi kan utvikle området best mulig.

Men for å få det til, ligger det mye jobb bak.

Planarbeidet er godt i gang. Vi håper at alle godkjenninger og ny reguleringsplan for området er klart i løpet av vinteren. Slik at vi kommer i gang.

Ingenting kommer av seg selv. Det gjelder å tørre å satse, tenke utenfor boksen, lære seg noen nye skills og gønne på.

Vi er så takknemlige for at vi har folk rundt oss som virkelig har trua på oss og prosjektet vårt.

Vi gleder oss til å se ny aktivitet på Harraneset.

Heidi og Frank

Hva har prosessen gjort for innbyggerne?

Innbyggerne føler seg sett og hørt av kommunen, og får selv være med på å forme og utvikle lokalsamfunnet sitt. Innbyggernes kunnskap om prosessledelse, støttemuligheter og involvering/medvirkning øker. Innbyggernes kunnskap om de ulike kreftene og stegene i en stedsutviklingsprosess øker. En god mulighetsteam-prosess betinger godt organiserte lokale råd, utvalg og/eller foreninger i grendene og lokalsamfunnene i den nye kommunen. Om de ikke er organisert fra før, så vil prosessen kreve dette, og innbyggerne blir bedre kjent med seg selv og egne krefter og ressurser. Personer som kanskje sliter med ensomhet eller på annen måte ikke er inkludert i lokalsamfunnet, engasjerer seg. Da har også prosjektet et inkluderingsperspektiv.

Hva har prosessen gjort for kommunen?

Kommunen utvikler med dette en ny måte å jobbe (med saksbehandling) på. I stedet for å motta henvendelser og gjennomføre møter og behandle saker på kontoret og på kommunens egne arenaer (møterom), så må de ansatte ut til lokalsamfunnene og se, oppleve og gjennomføre befaringer og møter ute i lokalsamfunnene, på innbyggernes egne arenaer. Dette øker kommunens kunnskap om innbyggerne, samt at det øker kommunens kunnskap om lokalsamfunnene. Gjennom gode utviklingsprosesser vil de kommunalt ansatte få økt kunnskap om å drive gode prosesser som på sikt vil øke trivsel og bolyst i hele kommunen. Kommunen er blitt bedre kjent med seg selv, og hvilke ressurser kommunen rår over, og hvilke ikke. Siden et mulighetsteam gjerne settes sammen tverrfaglig, blir kommunens ansatte bedre kjent på tvers av fag og sektor.

Ved behov og underveis i prosessen, trekkes nødvendige samarbeidspartnere inn. Eksempelvis kan dette være lokalt næringsliv, fylkeskommunen eller andre som kan bidra til å løse ting raskt.

****************************************************************

Medlemmer i Mulighetsteam Lund/Smines:

Silje Jakobsen (Lundstua)

Siw Storø (Lund idrettslag)

Bjørnar Smines (Smines småbåtforening)

Harald Grøtting (Lund grendelag)

Baard Kristiansen (kommunen)

Elin Hovik Skage (kommunen)