Dialogmøte med frivilligheten 13. april 2023, Namsos kulturhus

Som en del av et omfattende medvirkningsopplegg i Namsos kommune, ble det i april 2023 gjennomført et åpent møte for lag og foreninger i Namsos kommune. Medvirkningsopplegget hadde til hensikt å samle inn innspill til 3 kommunale planer: Plan for kultur, Temaplan for helhetlig oppvekstmiljø og kommuneplanens arealdel (KPA).

Møtet hadde flere punkter på agendaen, blant annet en orientering fra kommunen og etablering av et frivilligråd i Namsos kommune. Underveis i møtet var det lagt inn en bolk med kafèdialog, med 8 ulike bord med tema, som møteledelsen ville ha innspill på. Et av bordene hadde innspill til kommunale planer som tema. Møtet ble gjennomført i Namsos kulturhus/folkebiblioteket. Rundt 50 lag og foreninger møtte opp, og 22 av de valgte å komme med innspill til kommunens planer.

Sammendrag

Det var stort engasjement og en begeistring knyttet til at kommunen ville lytte til frivilligheten. Oppmøtet var godt og praten gikk aktivt.

Det som skiller seg ut som viktig for de lag og foreninger som kom med innspill til kommunale planer, er et behov for lokaler både til utøvelse av aktivitet og til lager og oppbevaring av utstyr. De lag og foreninger som kom med innspill, er fornøyd med at kommunen arrangerer dialogmøter og verdsetter at de blir «sett og hørt» av kommunen.

Noen lag og foreninger har utfordringer med rekruttering av medlemmer og styremedlemmer, og noen har mange medlemmer og få problemer med å rekruttere til ulike verv. Det er viktig for lag og foreninger i Namsos, at kommunen «ser» og anerkjenner den rollen som frivilligheten har i samfunnet, og at de har gode nok vilkår for å drive videre.

Spørsmål til frivilligheten

De spørsmål som ble stilt til lag og foreninger, og som skulle gi innspill til kommunale planer, var følgende:

  • Hvilket lag/forening hører du/dere til? (Og fra hvilket sted?) 
  • Hva kan lag og foreninger bidra med for at folk skal trives der de bor?  
  • Hvordan kan du eller ditt lag/din forening bidra til inkludering, og til at flere blir med? 
  • Hva kan gjøres for å rekruttere styremedlemmer til lag og foreninger? 
  • Hvilke lokaler har ditt lag/din forening tilgang til?  

Eventuelt; hvilke lokaler eller arealer savner eller mangler dere i nærområdet? Lokaler/arealer for utøvelse, møterom etc 

Samskaping: Er du og ditt lag/forening interessert i å lage en møteplass, et arrangement, eller en aktivitet sammen med andre? Utdyp hva dette kan være. 

Hvordan kan kommune og lag/foreninger sammen utvikle samarbeidet? 

Hvordan kan kommune og lag/foreninger sammen sikre et bredt og inkluderende kulturliv, hvor alle gis anledning til å skape, delta og oppleve? (Både organisert og uorganisert aktivitet) 

Eventuelt andre innspill/kommentarer fra ditt lag/forening?  

Metode

Metoden som ble valgt var kafèdialog-metoden. Det var 8 bord med ulike tema, som møtedeltakerne kunne velge mellom. Ved signal byttet deltakerne bord og tema, slik at alle fikk mulighet til å besøke flere poster/bord i løpet av økten. Som nevnt fikk vårt bord besøk av 22 lag og foreninger. Det var stort engasjement ved bordet vårt, og til tider trangt rundt bordet. Noen valgte derfor å ta med seg skjemaet og fylle ut et annet sted eller hjemme. Disse skjema ble levert til oss i ettertid av møtet.

Svar/innspill