Kostråd ved underernæring

Spiser du lite, har gått ned i vekt uten å ville det, eller står i fare for å gjøre det? Her får du enkle og praktiske tips til hvordan du kan få i deg mer energi og næring i hverdagen.

Målet med kostrådene er å styrke kroppen, få mer overskudd og bevare funksjonene dine lengst mulig.

Har du liten matlyst?

  • Gjør maten innbydende med litt frukt eller grønnsaker på tallerkenen.
  • Dekk bordet pent, sett på fin musikk, radio eller TV.
  • Spis sammen med andre om du kan. Selskap gjør måltidet hyggeligere.
  • Frisk luft og bevegelse kan øke appetitten.

Spis ofte og regelmessig

  • Spis regelmessig, gjerne hver 3. time, ikke vent på å bli sulten.
  • Dersom du blir tidlig mett kan det være lettere å spise små og hyppige måltider, gjerne seks ganger om dagen.
  • Det bør ikke gå mer enn 11 timer mellom kveldsmat og frokost dagen etter. Det trenger ikke være et stort måltid. For eksempel litt yoghurt med havregryn, et glass syrnet melk eller en håndfull nøtter før du legger deg eller når du står opp kan være nok.

Slik gjør du maten mer næringstett

  • Fete matvarer: For å få i deg mer næring og energi bør du bruke fete matvarer i matlagingen. Velg olje, smør, majones, fløte, rømme, crème fraîshe og helmelk, og styr unna lettprodukter.
  • Til brødmåltidet: Ha på et godt lag med smør, margarin eller majones og legg på et dobbelt lag med pålegg.
  • Lager du havregrøt: Kok grøten på helmelk i stedet for vann. Topp med smør og sukker eller syltetøy for god smak og mer energi. Prøv gjerne å røre inn en skje nøytral olje eller et egg for ekstra næring.
  • Til middag: Bruk rikelig med saus og tilsett gjerne 1-2 ss olje eller fløte. Ha smør på potetene, og rømme eller tyttebærsyltetøy til de rettene det passer. En god dressing eller olje på salaten gir ekstra energi. Berik supper med fløte, olje eller rømme.
  • Dessert: Kos deg gjerne med dessert eller noe godt til kaffen hver dag. Kosemat inneholder ofte mye kalorier og kan gi ekstra energi, selv i små porsjoner. Det kan være kake, hvetebakst, sjokolade, potetgull, puddinger med vaniljesaus, is, kjeks eller lefser.
  • Protein: Det er ekstra viktig at du får i deg nok protein dersom du taper vekt, for å minimere funksjonstapet. Husk en proteinkilde til hvert måltid, som nevnt tidligere.

Velg drikke med energi

Det er ofte lettere å drikke noe med energi enn å spise mer mat.

Gode alternativer:

  • Helmelk, sjokolademelk, biola, kulturmelk
  • Juice, saft eller smoothie
  • Kakao med krem eller varm melk med honning
  • Kaffe eller te med fløte
  • Hjemmelaget næringsdrikk (se oppskrift nederst)

Mellommåltider

Spis litt ekstra mellom hovedmåltidene, det gir mer energi totalt.

Her er forslag på hva du kan spise:

  • Yoghurt med kornblanding
  • Frukt med vaniljesaus eller is
  • Vafler med rømme og syltetøy
  • Lefse med pålegg
  • Kjeks med ost
  • Rett-i-koppen-suppe
  • Havresuppe med fløte og syltetøy
  • Kavring med kulturmelk og sukker
  • Nøtter og tørket frukt

Trenger du kosttilskudd?

Hvis du spiser lite eller spiser mest "kosemat", kan du trenge et multivitamin- og mineraltilskudd. Spør fastlegen din om råd.

Næringsdrikker

Dersom du spiser for lite kan du ha behov for næringsdrikker i tillegg. Det finnes mange ulike smaker og typer. Smak deg gjerne fram til en eller flere som du liker. 

Tips til servering:

  • De smaker best kalde
  • Server i glass med sugerør og isbiter
  • Kan blandes i smoothie eller varme retter
  • Kan fryses og spises som is

 

Oppskrift på hjemmelaget næringsdrikk

Du trenger:

  •  1 egg
  • 0,5 dl fløte
  • 2 ss syltetøy eller bær
  • 2 ss vaniljeis

Slik gjør du:

  1. Miks alt med stavmikser eller i en blender.
  2. Hell i et pent glass.
  3. Server gjerne med isbiter og sugerør.