Plan for pedagogisk innhold, Høknes barnehage

1 Barnehagens satsningsområder

Mangfold og inkludering

Høknes barnehage skal ha rom for alle, og de ansatte må derfor ha blikk for den enkelte.

Barn er barn, uansett språk, opprinnelse eller religion.
Personalet i barnehagen skal ha kompetanse som sørger for at alle barna opplever seg selv som en ressurs i barnegruppen.
Barnehagens personale skal praktisere holdninger som gjør at foreldre og barn blir møtt med respekt og likeverdighet.

Stortingsmelding 6 (2019-2020) Tett på - tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO.

Vi vil ha en barnehage og skole som gir muligheter for alle barn og unge – uavhengig av sosial, kulturell og språklig bakgrunn, kjønn og kognitive og fysiske forskjeller. Det krever inkluderende fellesskap og tidlig innsats. Regjeringen vil i denne stortingsmeldingen legge til rette for at kompetansen kommer tett på barna og elevene. 

Barnehagen skal anerkjenne og ivareta barndommens egenverdi. Å bidra til at alle barn som går i barnehagen, får en god barndom preget av trivsel vennskap og lek.

  • Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass i fellesskapet.
  • Barnehagen skal vie mye oppmerksomhet til den sosiale samhandlingen mellom barn og voksne, mellom barn og barn og mellom voksen og voksen (innad i personalgruppen og i møter med foreldre)
  • Barnehagen skal fremme respekt for menneskeverdet ved å synliggjøre og fremme mangfold og gjensidig respekt.
    Barna skal få oppleve at det finnes mange måter å tenke, handle og leve på. Samtidig skal barnehagen gi felles erfaringer og synliggjøre verdien av fellesskap.
  • Barnehagen skal vise hvordan alle kan lære av hverandre og fremme barns nysgjerrighet og undring over likheter og forskjeller.
  • Ved å hjelpe barna å etablere god sosial kompetanse, etableres også gode vennskap. 

Kommunikasjon, språk og tekst

I Høknes barnehage har vi planer for språkopplæring både i forhold til flerspråklige barn, og for barn med norsk som morsmål.
Planene skal være redskap til å utvikle og etablere et godt tilbud slik at alle familier skal oppleve å bli godt tatt imot hos oss, at barna kan knytte vennskap og gode relasjoner til andre barn og voksne, samt å leke og lære i et trygt fellesskap. Vi bruker konkreter, bilder og enkelt tegn til tale, som styrking i språk opplæringen.

Språklig mangfold er en berikelse for alle barn i barnehagen. I Rammeplan for barnehagen står det at personalet skal bidra til at språklig mangfold kommer hele barnehagen til gode. Som ansatt skal man støtte at flerspråklige barn bruker sitt morsmål og samtidig aktivt fremme og utvikle barnas norske kompetanse. Vi ønsker et levende flerspråklig miljø i barnehagen. 
Gjennom arbeidet med kommunikasjon, språk og tekst skal barnehagen bidra til at barna;

  • Uttrykker sine følelser, tanker, meninger og erfaringer på ulike måter
  • Bruker språk til å skape relasjoner, delta i leik og som redskap til å løse konflikter.
  • Videreutvikler sin begrepsforståelse og bruker et variert ordforråd.
  • Leker, improviserer og eksperimenterer med rim, rytme, lyder og ord.
  • Møter et mangfold av eventyr, fortellinger og uttrykksformer.
  • Opplever spenning og glede ved høytlesing, fortelling, sang og samtale.

 

Hverdagsaktiviteter.

Lek og læring hånd i hånd 

Sosial kompetanse og lek, står sterkt hos oss. Det samme gjelder vennskap. Disse tre henger sammen, og er avhengige av hverandre for at barna skal ha en god og meningsfull hverdag i barnehagen. Alle barn skal leke mye, og vi har leken i fokus hele tiden. Når barna leker knyttes vennskap og relasjoner. Det er de voksnes oppgave å gi barna gode verktøy, kunnskap, opplevelser og erfaringer som setter dem i stand til å mestre de sosiale kodene rundt oss.  Alle skal føle at de har gode venner, og noen å leke med.

Leken er med på å danne grunnlaget for barns evne til refleksjon, konsentrasjon, innsatsvilje og kreativitet. Å være i lek gir barna mange og varierte erfaringer som bidrar til at de utvikler forståelse for omverdenen og den sosiale verden. 
Leken er den viktigste aktiviteten i barnehagen. Leken er arena for barns utvikling og læring, for sosial og språklig samhandling. Vi vil gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Vi vil at barna skal oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek, alene eller sammen med andre. Den voksne skal være bevisst på sin rolle i leken. Voksne har ansvar for å veilede barn slik at leken er positiv og lystbetont. Dette skal gjøres ved å; delta på lik linje med barn, observere aktivt, være i forkant, hjelpe og tilpasse slik at barn finner noen å leke med.

Barnehagen skal ivareta BARNS RETT TIL MEDVIRKNING, ved å legge til rette for, og oppmuntre til at barna skal få utrykke sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Målet er at; alle barn skal være så trygge at de kan medvirke til sin egen hverdag. Dette sikrer vi gjennom evaluering av barnehagens praksis, uformelle og formelle samtaler med barn, med utgangspunkt i demokratiske prinsipper.
Vi må også ha romslighet i planer for at barns innspill skal tas hensyn til. Barns modenhet og alder skal vektlegges. Pedagogisk dokumentasjon/ refleksjon brukes som arbeidsmåte for personalet i sammenheng med evaluering, innspill og medvirkning.