4 Arbeidsmåter
Barnegrupper.
- Småbarn: barn fra 1-2 år.
- Store barn: barn fra 2-6 år.
- Skolestartergruppe.
- Vi jobber i mindre grupper, ofte aldersinndelt når vi har lekegrupper, språkgrupper, førskolegruppe eller andre aktiviteter.
Barnehagens digitale praksis.
Rammeplanen stiller krav til barnehagens digitale praksis, og understreker at digitale verktøy skal forankres pedagogisk, være barnas verktøy, og støtte opp om deres læringsprosesser gjennom lek. Dette skal skje ved at de voksne i barnehagen legger til rette for at barna får utforske, lete og skape med digitale verktøy. I Høknes barnehage vil vi gjøre noen endringer med tanke på vår digitale praksis:
- Nettbrettet vil for fremtiden bli et læringsbrett, som skal brukes som et læringsverktøy.
- Læringsbrettet eller datamaskinen vil også bli brukt til å lete og skaffe informasjon om tema vi er interessert i, eller undrer oss over.
- Tv bruker vi til å se på bilder, eller til å se filmer som passer inn i ulike temaarbeid vi jobber med.
- Vi har et bevisst forhold til opphavsrett og personvern i arbeidet med digitale verktøy.
Arbeid med skolestartere.
De eldste barna skal få mulighet til å glede seg til å begynne på skolen og oppleve at det er sammenheng mellom barnehagen og skolen. Barnehagen skal legge til rette for at de eldste barna har med seg erfaringer, kunnskap og ferdigheter som kan gi dem godt grunnlag og motivasjon for å begynne på skolen. Vi har egen førskolegruppe for skolestarterne det siste året i barnehagen.
Barn med spesielle behov.
Barnehagen skal tilpasse det allmenpedagogiske tilbudet etter barnas behov og forutsetninger, også når barn har behov for ekstra støtta i kortere eller lengre perioder. Barnehagen skal sørge for at barn som trenger ekstra støtte, tidlig får den sosiale, pedagogiske og/eller fysiske tilretteleggingen som er nødvendig for å gi barnet et inkluderende og likeverdig tilbud.
De voksne i Høknes barnehage er opptatt av å møte hvert enkelt barn ut fra dets forutsetninger. Vi tilpasser hverdagen til det beste for enkeltbarn og barnegruppa.
De voksne i barnehagen
Barnehagen er en lærende organisasjon der hele personalet skal reflektere rundt faglige og etiske problemstillinger, oppdatere seg faglig og være tydelige rollemodeller. De skal ivareta relasjoner mellom barna i grupper, mellom barn og personalet og mellom personalet og foreldrene.
- Pedagogisk utviklingsarbeid. I personalgruppa jobber vi kontinuerlig med å evaluere, sette nye mål og videreutvikle vår praksis og kompetanse for å sikre best mulig kvalitet på barnehagetilbudet. Fra høsten 2022 har vi hatt samarbeid med personalet i Fossbrenna barnehage, for å starte forberedelsene til sammenslåing av de to barnehagene. Fra høsten 2023 er utviklingsarbeidet forberedelser til sammenslåing med ekstra oppmerksomhet rundt tema SPRÅK OG MANGFOLD. Vi har alle møter felles, vi prøver ut hospitering, og vi samarbeider i ferier. Høsten 2024 blir de to barnehagene slått sammen, og personalet skal jobbe mye med språk, mangfold og pedagogisk grunnsyn.
- Vi har ansatte med tilleggsutdanning i språkutvikling hos barn, spesial pedagogikk, kosthold og ernæring, natur- og friluftsliv, trafikksikkerhetsarbeid, ICDP foreldreveiledning, psykologi med mer. Vi har ansatte som har lang og god praksiskompetanse.
- Bruk av ansatte ressursen. Bemanningsnormen krever at barnehagen skal ha minst en ansatt per tre barn under tre år, og en ansatt per seks barn over tre år. Pedagognormen krever at barnehagen skal ha minst en pedagogisk leder per sju barn under tre år, og pedagogisk leder per fjorten barn over tre år.