3 Klargjøring av begreper
Handlingsplan
En handlingsplan for idrett og friluftsliv skal normalt utformes for fire år. Planen skal ha en prioritert anleggsplan for utbygging av idretts- og friluftsanlegg i kommunen.
Anleggsplan
Anleggsplanen har oversikt over anlegg som er planlagt eller foreslått utbygd, og er inndelt i prioriterte og uprioriterte anlegg.
Det kan være nødvendig å gjennomføre en revidering av anleggsplanen en gang i løpet av planperioden, som følge av endret framdrift på aktuelle tiltak og prosjekter – samt sterkt behov for et anlegg eller en rehabilitering. Revidering av anleggsplanen skal gjennomføres gjennom medvirkning av aktuelle brukergrupper, Idrettsråd og politisk vedtak.
Rullering av anleggsplanen skal foretas årlig, og innebærer at søknader som har fått tildelt spillemidler tas ut, samt at eventuelle anlegg fra planens langsiktige del (uprioriterte anlegg) kan overføres til den prioriterte anleggsplanen. Nye nærmiljøanlegg kan også tas med i denne rulleringen. Rulleringen skal gjennomføres gjennom medvirkning av aktuelle brukergrupper, Idrettsråd og politisk vedtak.
Spillemidler
Det kan søkes om spillemidler til bygging og rehabilitering av:
- Ordinære idrettsanlegg som er åpne for allmenn idrettslig virksomhet, som ikke er underlagt kommersielle interesser. Der ikke annet er bestemt, kan det søkes om tilskudd, inkludert rehabilitering, på inntil 1/3 av godkjent kostnad. Tilskuddsbeløp baseres på de satser som gjelder for det enkelte anlegget. Namdalen får i tillegg et Namdalstillegg - slik at tilskuddet blir ca. 40 % av godkjent kostnad. Dette gjelder kun ordinære anlegg. Friluftsanlegg får inntil 50 % tilskudd.
- Nærmiljøanlegg er utendørsanlegg/områder som er lagt til rette for egenorganisert fysisk aktivitet, gjerne i tilknytning til bo- og/eller oppholdsområder. Det kan søkes om tilskudd på 50 % av godkjent kostnad. Maksimalt tilskudd per anleggsenhet er kr 300 000 per 2024.
Tildelinger av spillemidler til Namsos kommune i inneværende planperiode:
Tabellen viser at det er kortere ventetid for å få spillemidler for nærmiljøanlegg enn ordinære anlegg. Av totalt kr 36 892 000 gikk kr 30 598 000 til ordinære anlegg, både lagseide- og kommunale.
Det har vært etterslep på tildelinger av spillemidler i mange år, og det kan innebære en ventetid på 4 -7 år for enkelte søkere på ordinære anlegg.