1 Innledning
1.1 Formål
Kommunen skal arbeid for en bedre folkehelse gjennom å verne befolkningen mot smittsomme. Smittevernplanen avklarer ansvar, målsetninger og tiltak i
smittevernarbeidet. Kommunene Namsos, Overhalla, Flatanger og Osen har vertskommunesamarbeid om kommuneoverlege. Planen er utarbeidet av kommuneoverlegen i Midtre Namdal og gjelder for alle 4 kommuner. Vedleggene henviser til planverk og kontaktinformasjon til hver enkelt kommune.
1.2 Rammebetingelser, myndighet og sammenheng med andre planer
Planen omfatter smitteforbyggende tiltak som gjennomføres i hverdagen og er beskrevet i infeksjonskontrollprogram, vaksinasjonsplanen, tuberkuloseplanen og forebyggende kontroller mot innførsel av smitte fra utlandet samt smittebegrensende tiltak i den enkelte avdelingen i helse- og omsorgstjenester. Smittevernplanen skal dekke kravene som settes til kommunen gjennom Smittevernloven, Folkehelseloven, Helse- og omsorgstjenesteloven og Lov om kommunal beredskapsplikt.
Dette er også en beredskapsplan innen helsemessig og sosial beredskap. Noen av tiltakene er derfor beskrevet i egne tiltakskort i denne planen. Situasjoner som utløser smittevernberedskap, kan også utløse bruk av planene for kommunal kriseledelse og andre beredskapsplaner i kommunene. Det kan også berøre beredskapsplaner i spesialisthelsetjenesten. Samordning mellom planene må gjøres ved hver revidering av dem.
Tiltak innen smittevern kan være ressurskrevende, og det er essensielt at nødvendig bredde i kommunens ansvarsområder blir engasjert. I enkelte situasjoner ved behov for inngripende tiltak med hjemmel i Smittevernloven kan kommunen behøve støtte av ressurser fra Politiet, Forsvaret og større virksomheter som kommunen er vertskommune for. Disse har eget beredskapsansvar, men kan bli bedt om å samarbeide med kommunen når det etterspørres i smitteverntiltak. Aktuelle virksomheter er for eksempel Avinor, NORD Universitet og større festivalarrangører. I tillegg har kommunene beredskapssamarbeid med frivillige organisasjoner. Smitteverntiltak som nødvendiggjør krav om stengning av virksomhet eller forbud mot møter eller aktiviteter kan vedtas som lokal forskrift med hjemmel i Smittevernloven § 4- 1. Vedtak kan fattes av kommunestyret, men hastekompetanse for rask gjennomføring er også i Smittevernloven § 4-1 gitt kommuneoverlegen. Samarbeidsavtalen mellom Namsos og andre kommuner i vertskommunesamarbeid sikrer at kommuneoverlegen i Midtre Namdal har hastekompetanse også i Overhalla, Flatanger og Osen. Navngitt stedfortreder benevnes ved planlagt eller uplanlagt fravær til kommuneoverlegen.
Ved smitteverntiltak som er nødvendig utført av andre virksomheter, står virksomheten selv ansvarlig for økonomiske belastninger ved dette. Kommunen kan kreves for vederlag for påtvunget bruk og ødeleggelser av annens eiendom.
Individrettet innsats kan i sjeldne tilfeller medføre bruk av tvang. Kap. 4 i Smittevernloven omhandler en del tiltak og angir detaljert hvem som er gitt myndighet. Ved smitteverntiltak etter Smittevernloven §§ 5-2 eller 5-3 som tvungen undersøkelse eller tvungen isolering av person mot sin vilje, skal smittevernnemnd avgjøre saken. En sak om tvangsvedtak innledes ved at kommuneoverlegen utarbeider begjæring om tiltak etter den aktuelle paragrafen, med nødvendig redegjørelse. Ved behov for hastevedtak, kan kommuneoverlegen gjøre dette i samarbeid med smittevernlege i helseforetak. Begjæringen skal omgående sendes til smittevernnemnda med kopi til fylkesmannen.
Smittevernplanen er spesielt innrettet for å klargjøre ansvarsforhold, og en må påregne behov for fleksibilitet og improvisasjon underveis gjennom erfaring. Planen bør evalueres og justeres årlig.