Dato: 23.09.2024 Tid: 18.00-20.15 Sted: Høknes Barneskole v/personalrommet
Inviterte:
· FAU-SU-ledelse: Leder, nestleder, sekretær og kasserer.
· Foreldrerepresentanter: Foreldrekontakt, vara og miljøkontakter fra hver klasse.
· Skolens personale: To representanter fra undervisningspersonalet, én representant fra øvrige ansatte.
· Elevrepresentanter: To representanter fra elevrådet.
· Kommunen: Rektor og én politisk representant (ansvarlig for skolepolitiske saker).
Oppmøteliste: se side 4
FAU/SU-ledelse fulltallig.
Leder – Cecilie S. Kirknes (Foreldrekontakt 5C, miljøkontakt 4C)
Nestleder – Ida Rosset (Foreldrekontakt 6A)
Kasserer – Tore Kongshaug (Ildsjel 4C, 5C)
Sekretær – Ruth Elisabeth Bakken Holien (Miljøkontakt 7C)
Saker
1. Velkommen:
Cecilie ønsker velkommen og sier noe om organets formål, oppmøteliste sendes rundt.
2. Presentasjon:
Kort introduksjon av alle møtedeltagere. Oppfordring om å legge til klasse- og miljøkontakter på FB-side dersom noen av de oppmøtte registrerer at noen klassers kontaktinformasjon ikke er fullstendig.
3. Godkjenning av innkalling og saksliste:
Gjennomgang og godkjenning av sakslisten.
Til eventuelt: 17.mai-arrangement.
4. Godkjenning av referat fra forrige møte:
Gjennomgang av forrige møtereferat. Nye FAU/SU-representanter oppfordres til å lese de referatene som ligger der og aktivt legge ut nye på sine respektive klassesider. Som del av dette også legge merke til langsgående prosess i fjor – fokus på at klasseaktiviteter er lavterskel og bør sosialt utliknende, dvs ikke øke den økonomiske belastningen for den enkelte familie. Ved opprettelse av klassekasse og evt sparemål – sosiale arrangementer behøver ikke koste veldig mye eller innebære store omfattende klasseturer, noe lokalt kan gi like mye glede. Skolen skal være gratis. Foreligger regler for loddsalg og innsamlinger som man bør sette seg inn i. Som foreldre- eller miljøkontakter er man tillitsvalgte for samtlige i klassen og må være klar over at ulike familier har ulikt utgangspunkt ift økonomi og deltakelse.
5. Informasjonssaker:
5.1 Elevrådet
Elevrådsrepresentanter (Ola Martin, leder og Hedda, nestleder) informerer om aktuelle saker. Ny valgordning for elevrådet i år. Alle elever kan søke om å få være medlem i elevrådet. Det blir da lik sjanse for alle og man unngår popularitetskonkurranse. Elevrådsleder og nestleder velges om før. Endre ansvarlig for inntak til elevrådet.
Pr i dag et møte avhold. Flere saker oppe:
a. Fokus på utbedring av fotballbanen samt bordtennisbord. Mangel på fotballareal gjør at det periodevis kan være høyt konfliktnivå. Elevrådet har tatt ansvar for å lage en rulleringsplan som også inkluderer 4.trinnet.
b. Ulike måter å samle inn penger til elevrådet er drøftet. Ulike muligheter er diskutert; bingo, loddsalg, kafè for eldre.
c. Hvordan skolen kan være et miljøfyrtårn. Eksempelvis muligheten for å dele skoleområdet inn i soner hver enkelt klasser kan ha ansvar for å holde rent. I tillegg oppfordre til å gå, sykle til skolen fremfor å bli kjørt.
5.2 Rektor Marita informerer:
I oppstarten av skoleåret mye fokus på endringer i opplæringsloven. Sentrale begreper; skoledemokrati, inkludering. I foreldremøtene skal de viktigste momentene være gjennomgått; Opplæringslovens § 12-2 (erstatter §9a) og økt fokus på fraværsregler som del av tiltak for å forebygge skolefravær.
Læringsmiljøprosjektet fortsetter, kommunen nå inne på nivå 2; forebyggingsdelen av prosjektet.
Miljøfyrtårnsertifiseringen av skoler og barnehager er nå i gang. Detaljert informasjon kommer på Visma underveis.
Bedre Tverrfaglig Innsats (BTI); Høknes Barneskole er pilot for kommunen. 1.klasseforeldre fikk innføring i forbindelse med foreldreskolen, mer informasjon til øvrige foresatte etter hvert.
Økonomisk situasjon i kommunen vises også på skolens drift. Antydning til mer atferdsutfordringer på lavere trinn. Jobbes aktivt med tiltak, særlig rettet mot gutter (som kanskje kan streve mer med overgangen fra barnehage til skole enn jenter). PPT aktivt inne med evidensbaserte forebyggende tiltak.
Økonomisk situasjon og todeling vs tredeling av klassene et tema som diskuteres. Sak 1 under innmeldte saker drøftes i forlengelsen av dette og rektor formidler hvilke prinsipper som legges til grunn for klasseinndeling på generelt grunnlag. Rektor skiller mellom prinsipper man benytter på generelt grunnlag (som er en sak for FAU/SU) og det som gjelder den aktuelle klassen/trinnet som meldte inn saken (som må tas konkret med foreldregruppen).
5.3 FAU-SU Leder Cecilie:
Uteområdet for et tema siden skogen ble felt i forbindelse med bygging av Høknes Barnehage. Cecilie forteller om prosessen samt frustrasjonene som har vært underveis før de siste tegningene vises på skjerm. Særlig trafikksikkerhet i rundkjøringen foran skolen et tema for diskusjon. Generell oppfordring om å benytte parkering ved hallen.
Stor utfordring at den økonomiske situasjonen i kommunen gjør at den instansen ikke vil prioritere å bidra. Tematisering av hvordan foresattegruppa kan bidra utover dugnad. Pr i dag ikke planlagt konkrete tiltak, men kan være aktuelt med mediastunt etter hvert. Innspill fra politisk representant ønskes og gis. Her hvordan andre barneskoler har løst tilsvarende problematikk; Namsos BH, Vestbyen BH har begge gjennomgått samme prosess. Begynne med tegninger, deretter mediapress og innsamling av deler av midlene. Få ballen til å rulle.
Betydelig engasjement rundt de ulike økonomiske kuttene, særlig i svømming, leirskole og bibliotektjenester. Da paradoksalt at man bruker midler på IPad og andre passiviserende hjelpemidler fremfor uteområder.
Evaluering av felles sommeravslutning. Ulike synspunkter – både de som syntes det var veldig kjekt og de som mente det motsatte. Enighet om å ta opp på de respektive foreldremøtene neste vår om det er en ordning som ønskes videreført.
Valg av nestleder. Ida stiller til gjenvalg, blir valgt uten motkandidat.
6. Innmeldte saker:
Sak 1: Det er kommet inn en sak som omhandler skjev fordeling av gutter og jenter i klassene, og at en jevn fordeling av kjønn må vektlegges høyere enn geografi. Konkret eksempel i klasse 2A hvor det er 12 gutter og 4 jenter grunnet geografisk bosted. Allerede gjennomgått over.
Sak 2: Sikring av læringsbrett, det er fri tilgang til upassende materiale i form av bilder/video/tekster. Dette er en sak som er tatt opp tidligere hvor svaret var at det ikke er mulig, har dette endret seg med tanke på utviklingen av teknologi? Forespørsel sendt til IT-avdelingen. Denne jobber videre med spørsmålet.
7. Eventuelt – innmeldte saker.
Vask av skolen: innspill fra representant 2. trinn om at foresatte har formidlet å merke at det er dårligere renhold. Rektor informerer om de endringene eiendomsavdelingen har gjort. Samme frekvens ift toaletter, men nå annenhver dag i gangene og klasserommene. Rektor oppfordrer til å skriftliggjøre evt klager. Spm om borgermelding/Civis kan benyttes for å melde avvik. Sjekkes ut.
17.mai-arrangement: leder for arrangement oppsummerer sine erfaringer. Mye svinn pga lite variasjon i hva som ble levert inn av kaker. Lite salg. Erfaringer overføres til dette skoleårets 17.maikomitè i eget møte.
Informeres om muligheten til å søke midler fra Lions Namsos, her særlig til materialer til bruk i sløydundervisning.
8. Nytt møte:
Nytt møte onsdag 20.11.2024 kl. 18.00, personalrommet.
Oppmøteliste: (Foreldrekontakt = FK; Miljøkontakt = MK)
FAU/SU-ledelse anført over.
Kristel S. Angel (MK 1A)
Randi-Gunn Brumo (MK 7C)
Sunniva Øseth (FK-vara 5A)
Tonje Skåle (FK 6B)
Karoline Lyngsnes (FK 3B)
Anita F. Selnes (ansatterepresentant SFO)
Siri Aune (FK-vara 3C)
Solveig Vikhagen (FK-vara 1B)
Ragnhild Frang (FK 2A)
Hanne-Line Kvalstad (FK-vara 2A)
Maren Kristin Landsem (FK-vara 5C)
Mette Holte (FK-vara 7A)
Marita Blom (FK 2C)
Joakim Helmersen (FK 1A)
Endre Husby (miljøarbeider)
Ola Martin Landsem (leder elevrådet)
Hedda Geving Ørjasæter (nestleder elevrådet)
Marita Aglen (rektor)
Helene Fjær Møksvoll (FK 1B)
Randi Dille (politisk representant)
Mari Berg Aasen (FK-vara 5C)
Ola Liljefjell (FK 5B)
Kjersti Ramstad (MK 7B)
Anneli Iversen (FK 4B)
Karin Pettersen (FK 2B)