Referat 22.11.23

FAUSU møte 22. november kl. 18:30 – 20:00

Sted: Personalrommet HBS

Tilstede:

Ida K. Moe, Monica O. Wien, Hanne I. Solhaug, Tore Kongshøy (kasserer), Cecilie S. Kirknes (leder), Knut Erik Heia (rektor, halve møtet), Randi G. Brumo, Knut Oluf Kristiansen, Marit Sælleg og Ruth Elisabeth Bakken Holien (sekretær). Samtlige trinn er representert.

Saksliste:

1) Informasjon fra rektor om

a. Elevråd; fungerer godt og jobber med relevante saker. Inkludering av 4. trinn har vært et bra tiltak.

b. Elevundersøkelse gjennomført, gode resultater rapporteres.

c. Buss; tiltak på Buret-ruta angis å ha virket etter hensikt (se forrige referat), likevel fortsatt noe uro på morgenen (særlig busstopp Svea). Fortsatt ønske om at foreldre bistår med tilstedeværelse.

d. Kantine mellomtrinnet 1x pr mnd – fungerer bra, ønske om å prøve ut for barnetrinnet.

e. Lyden av Høknes avholdes som planlagt i februar 2024, 4. og 7.klasse involvert.

f. Skoleledelsen er fortsatt fornøyd med skoleåret, elev- og læringsmiljøet oppleves bra og det arbeides med få store saker.

g. Det arbeides videre med uteområdet for småtrinnet, pr i dag ikke helt ferdigstilte planer. Venter på entreprenør for oppsett av ballvegg. Usikker på om det kan skje før jul. 3v3-bane utover våren.

h. Nasjonale prøver avholdt 5. klasse. Så langt tyder det på at det blir gode resultater i matte, lesing og engelsk.

i. Ny rektor tiltrer fra 1.januar 24, overlapping med avtroppende er planlagt.

j. Mtp utredning sammenslåing av NUS og HUS; dette skal utredes godt og FAU samt andre får mulighet til å uttale seg. Forsikring av rektor om at dette vil bli en god prosess på. Pr i dag ikke noe informasjon om prosessen fra kommuneledelsen.

 

2) Informasjon fra FAUSU/oppfølging av saker fra sist:

a. Tore er leder av arbeidsgruppe for mulig basar høst 2024. Informerer om det ikke er fremdrift i gruppens arbeid pr i dag. Videreføres.

b. Cecilie informerer om prosess og beslutning knyttet til spleis-initiativ. Mye engasjement framkom, men etter avklaring med skoleadministrasjon ble det tydeliggjort at bidrag fra FAU ikke innenfor dette organets mandat.

c. Cecilie valgt som leder av kommunalt FAU, jobber med en veileder for kommunens ulike FAU.

 

3) Generell drøfting av forslag om å slå sammen NUS og HUS. 

Ønske om at dette er et eget tema i videre møter og at man jobber sammen med øvrige skolers organer om felles uttalelse (når dette inviteres til).

 

4) Innmeldte saker:

2 innmeldte saker som begge viste seg å omhandle samme forhold; ordningen med klassekasse. Sekretær REBH en av oppmelderne, bes oppsummere bakgrunn. Fremstilling under inkluderer også de innspill som kommer underveis.

 

Kort fortalt er det i flere sammenhenger hvor foreldre møtes på tvers av klasser og trinn blitt stilt spørsmål med praksis rundt klassekonto og sparing til klasseturer. Det refereres til enkelteksempler (ikke verifiserte) der det settes svært høye mål for hvor mye som skal samles inn. Innsamlinger og salgsdugnader avholdes jevnlig, og en trend er at stadig yngre klassetrinn starter. Det vises til høsten 2023 som et eksempel, over en kort periode var det flere kakesalg og kortsalg samtidig fra klasser fra HBS i tillegg til flaskeinnsamlinger. Enkelte områder i skolens opptaksområde «mettet» på innsamlinger, sosiale medier oversvømmes av annonser og det dannes grupper av foreldre som handler av hverandre. For oppmelder er dette noe som ikke ble reflektert over («det er vel bare slik det er så vi får gjøre det samme, stor klassetur hører med») før man (gjennom miljøkontaktrolle) fikk delegert ansvar for å organisere innsamlinger og innhente priser for «vanlige» klasseturopplegg. Det ble da tydelig at sosiale ulikheter eksisterer og forsterkes, det er ulikt hvor mye man som familie kan bidra med og hvor stort nettverk man har (stort nettverk = flere å selge til, flere å samle inn flasker fra etc). I tillegg er i aldersgruppen ved barneskolen ikke slik at barna selv er veldig engasjerte i arbeidet, fordrer foreldrestyring (så læringsutbyttet av egen innsats er begrenset). Øvrige møtedeltakerne bekrefter å ha samme opplevelse, men at man heller ikke har stilt spørsmål med praksisen tidligere.

 

Ift klasseturer er det trolig mange varianter, oppmelder har primært sett på de leirskolevariantene som er angitt vanligst (Rypetoppen, Drageid, Brandheia). Samtlige av disse er svært dyre (men fine opplegg), og i tillegg til pris pr barn må man regne med skyss og at en god del foreldre må ta seg fri fra arbeid over flere dager. Den reelle prisen (i alle fall for de foreldrene som deltar) blir da svært høy. Det refereres i forlengelsen av dette til eksempler på at klasser ikke har valgt slike løsninger pga pris, men fått til mye med dagsturer og nistemat (for eksempel til TRD). De barna som var med på dette var godt fornøyd. I forlengelsen tematiseres hvorvidt det er barna som har høye forventninger, eller om det oss voksne som skaper dem.

 

For HBS har det vært vanlig med en form for avslutning i 7. klasse. Det er imidlertid forskjeller innad i kommunen, 1.-10. klasse-skoler har (om i det hele tatt) klassetur i 10. klasse. For elever som går over til NUS eller HUS er det ny klassetur i 10.klasse (altså begynner man på ny runde med klassekonto (og alt det innebærer) i 8.klasse). Andre kommuner (vises her til TRD spesielt) har avskaffet alt av klasseturer fra kommuneledelsen (jfr gratisprinsippet, og at skolen selv dekker leirskoleopphold). Her kan det nevnes at det er nytt (gjeninnført) de siste årene at også Namsos Kommune avholder leirskole våren i 6.klasse. Det innebærer at den foreløpige planen (jfr 6C er ny leirskole høsten på 7.trinn (denne gangen foreldrestyrt), 4 måneder etter skolens eget opplegg.

 

Avslutningsvis: det er positivt at man gjennom FAU har lagt føringer for at lotterier etc ifb med klassearrangementer ikke er lov (er ekskluderende ved at hver enkelt må ha med premie, kjøpe lodd), men oppmelder stille spm med om også arrangementer der hver familie har medbragt fat til felles bord kan anses like ekskluderende (det koster mye å ha med påsmurte rundstykker etc og for en del familier kan dette være for mye).

 

Deltakere i møtet er samstemte i at dette er viktige spørsmål å stille samt ta en grundig drøfting av. Det er trange økonomiske tider og man må forvente at dette vedvarer. Sosial og økonomisk ulikhet vil være aktuelt i uoverskuelig fremtid. FAU er riktig instans for å løfte opp dette temaet slik at man kan skape bevissthet i hver enkelt klasse, og muligens gi overordnede føringer (jfr ovennevnte punkt om loddsalg). Forslag om tak på sum i klassekasse kan være et tema.

 

Enighet om at dette blir det andre store temaet i FAU neste halvår.

 

5) Videre plan:

To store temaer til videre drøfting i neste FAU-møte

1) Forslag om sammenslåing NUS/HUS

2) Klassekasse – føringer for å utlikne sosiale og økonomiske forskjeller

Ønske om at alle foreldrekontakter deltar i neste møte. Videre avholdes vårens foreldremøte senest uke 15 slik at foreldrekontaktene kan ta opp disse temaene i foreldregruppene og ta med innspill tilbake til skoleårets siste FAU-møte.

 

Neste FAU-møte 14/2-24 kl. 18.30, Personalrommet HBS.