Referat 14.02.24

FAUSU møte 14. februar 2024 kl. 18:30 – 20:00

Sted: Personalrommet HBS

Tilstede:

Petter Pedersen (7B), Andrea Haukø Lien (1C), Knut Oluf Kristiansen (6C), Tonje Skåle (5B), Hilde Busch (5A), Karoline Lyngsnes (2B), Kjersti Ramstad (6B), Lena Berger (2C), Tore Kongshaug (4C, 2B og kasserer FAU), Cecilie S. Kirknes (4C, 3C samt leder av FAU/KFAU), Ida Rosset (5A), Frode Zielinski (ansatterepresentant SFO), Elise Letdal (student i praksis), Endre Husby (miljøterapeut, representerer elevrådet), Nana-Nemo G. Oviasu (student i praksis), Marita Aglen (rektor) samt Ruth Elisabeth Bakken Holien (4C, 6C samt sekretær). Samtlige trinn (men ikke alle klasser) er representert.

Saksliste:

1) Rektor Aglen informerer:

Gir en kort gjennomgang av tidligere yrkesroller, tjenestesteder samt oppstart i rollen ved Høknes Barneskole. Foreligger en plan om at hun i første omgang innehar rollen til sommer 2024. Mer informasjon kommer når det foreligger. Er blitt godt mottatt og trives godt på skolen.

2) Miljøterapeut Husby informerer om:

a. Elevrådets aktiviteter og fokusområder. God aktivitet og ivrige elever, inkludering av 4. trinn har vært positivt. Uteområdet er fortsatt fokusområde og elevrådet har avholdt kantine (for mellomtrinnet og 4. trinn respektivt) for å få inn midler. De har fått ulike tilbakemeldinger mtp innhold i kantina og ønsker å følge opp disse (mulig betegnelsen kiosk er bedre). Spm fra dagens møtedeltakere om man ivaretar/overholder gratisprinsippet skolene skal styre etter når elevene oppfordres til å ha med penger. Husby tydelig med at det ikke er kjøpetvang og at de også har gitt ut gratis varer underveis. Inntektene noe som går direkte tilbake til elevene. Indirekte opplysninger om at lærere har dekket kostnadene for enkelte, i tillegg flere av foreldrekontaktene som har blitt kontaktet av foresatte som ikke har hatt mulighet til å sende med sine penger. Oppsummeres med at det er fint at elevrådet har et fokus på felles uteområder, samtidig viktig prinsipiell diskusjon knyttet til gratisprinsippet. Rektor og Husby følger opp videre.

b. Status Læringsmiljøprosjektet. De valgte pilotskolene går nå over i fase 2; forebygging, avdekking og håndtering av mistrivsel og krenkelser. I praksis kjernen av §9a Opplæringsloven.

c. Resultater fra Elevundersøkelsen høsten 2023 (6. og 7. trinn) og hvordan resultatene følges opp. Kort oppsummert er rapporterte mobbetall fra Høknes Barneskole av et slikt omfang at de trekker ned tallene for hele Namsos Kommune. For 6. trinn rapporterer 20,4% at de føler seg mobbet, tilsvarende tall er 20,9% for 7. trinn. Selv om dette i utgangspunktet er alarmerende er det viktig å nyansere, de fleste av de samme elevene rapporterer å trives godt på skolen. Måten spørsmålene stilles og forstås kan ha betydning. Samtidig, en som opplever seg mobbet er en for mange og det benyttes store ressurser på å komme til bunns i hva hver enkelt faktisk rapporterer. Utviklingssamtaler et viktig verktøy for å få oversikt over et i utgangspunktet anonymisert utvalg. Det arbeides med konkrete strakstiltak og forebyggende tiltak fra 1.trinn. Mer informasjon kommer etter hvert. Avslutningsvis verdt å nevne at de prosenttallene som fremkommer over er i bedring fra tidligere år, blant elevene på 7.trinn (som nå rapporterer 20,4%) svarte 31,6% at de følte seg mobbet forrige skoleår.

 

For særlig interesserte kan resultater fra elevundersøkelsen (både i Namsos og øvrige kommuner) finnes på Udir.

 

3) FAU-leder informerer:

a. Status arbeid med uteområdet. Ferdige tegninger foreligger, jevnlige møtepunkter med både kommune og entreprenør. Skaterampe, zip-line og fotballvegg tegnet inn. Ift sistnevnte er også finansiering på plass, pr i dag ikke sluttført grunnet stor oppdragsmengde hos entreprenør.

b. Basar og loppemarked (v/Kjersti og Tore). Arbeidsgruppa har jobbet med å innhente erfaringer fra da slikt ble gjennomført tidligere, samt hva som kan være aktuelt nå. Ulike varianter drøftet men arbeidsgruppa har landet på at de foreslår at FAU står som arrangør og at inntekter fra både basar og loppemarked går til dette organet. Alternativet er å legge det til et klassetrinn men da er man tilbake til at overskudd må fordeles (hvilket ikke vil gi midler til FAU i det omfanget man behøver for å realisere planer for uteområdet ytterligere). Ingen avstemning, arbeidsgruppa arbeider videre.

c. 17.mai-arrangement. Fjorårets komitè la ned stor innsats i lage en utføringsperm hvor alle detaljer ble skrevet ned. Denne vil være til stor hjelp for årets komitè. Representanter fra 5.trinn bekrefter at de har nedsatt arbeidsgruppe, har møte rett etter dagens FAU-møte.

 

4) Diverse saker til oppfølging og diskusjon:

a. Rektor formidler at alle skoler i kommunen er mobilfrie, men det er ulikt hvordan dette håndheves. Enkelte skoler har mobilhotell, andre en regel om at mobilen skal være avslått i sekken. Administrasjonen ønsker innspill fra foreldregruppene, og ber om at det er et tema i vårens foreldremøter. HBS er positiv til å innføre mobilhotell, men ønsker altså å høre foreldrenes mening om dette tiltaket.

b. Trafikksikkerhetsutvalget (TSU) i Namsos Kommune er invitert til befaring av rundkjøringen ved skolen. Dette mtp vurdering av sikkerhetstiltak. Innspill fra foreldregruppa om at også området nede ved SFO (der hvor foreldre til både SFO og barnehagen avleverer) utgjør en risikosone. Både ved at barna gjennom lek kan komme til å ake ut i/løpe ut i parkeringssonene (hvor farten også kan være høy på enkelte bilister), samt ved at enkelte lar bilene stå å bakke ved avlevering (hvilket kan gjøre det spennende for et barn å forsøke snike seg inn). Rektor tar med seg innspill videre til TSU.

c. Grunnskolene i kommunen skal etter vinterferien ha tilsyn. Per Erik Arnø er kommunens ansvarlige her og vil gjennomføre intervjuer og kartlegge skolenes rutiner og prosedyrer på ulike områder. Dette skjer også ved HBS, hvor lærere, ledelse, foreldrerepresentanter og elevrådsrepresentanter stiller. FAU-leder deltar.

d. Føringer for å utlikne sosiale og økonomiske forskjeller – prinsipper for klassekamerater og klasseaktiviteter. Det vises her til forrige referat, og sekretær bes gi en kort oppsummering. I forlengelsen av dette drøfting av hvordan man har håndtert spm om innsamling og bruk av klassekasse i konkret klasse, hvor man gikk

bort fra å planlegge med stor og dyr tur til fordel for flere lavterskelaktiviter i løpet av året. Dette som et resultat av drøfting med elevene der man var ærlige med de faktiske kostnadene med f.eks leirskoleopphold i foreldreregi. Elevene selv tydelige på hva som var viktige for dem (samhold og aktiviteter som ikke ekskluderte/skapte skiller), og ønsket også en sosial/solidarisk profil (donerte noe av sin klassekasse). Kort oppsummert var også elevene (og foreldre) lei av innsamling.

 

Ulike erfaringer i andre klasser trekkes frem, flere rapporterer at man i den senere tiden har gjort et bevisst valg om å nedtone målene for både innsamling og aktiviteter. Ansattrepresentant refererer til at det tidligere ikke var vanlig med større turer, nærmiljøet ble brukt aktivt. Det betegnes som et nyere fenomen at klasser på barneskolenivå reiser på leirskoleturer i tillegg til skolens eget opplegg. Det understrekes at det at temaet løftes i FAU ikke skyldes at man er «anti-moro», eller vil leirstedene til livs. De som har vært på tur til f.eks Rypetoppen har hatt det flott. Samtidig er vi nå inne i en tid med økende økonomiske belastninger for både den enkelte familie og samfunnet for øvrig, noe som nødvendiggjør en ordentlig og verdibasert drøfting. Enighet om at dette MÅ være et tema i vårens foreldremøte, og rektor vil ta med temaet videre til lærerstaben slik at også de klassene som ikke er representert i dagens møte tar det i sine samlinger.

Neste FAU-møte mandag 29.04.2024 kl. 18.00-20.00, Personalrommet HBS.

NB: forhåndsvarsel om dugnad før 17.mai 13.05.2024 fra kl. 14.00 og utover.