Universell utforming

Namsos kommunens nettsider, apper og dokument må være universelt utformet slik at alle våre brukere skal få tilgang til kommunens IKT-tjenester på lik linje.

Hva er universell utforming av nettsider, apper og dokumenter?

Universell utforming bidrar til

  • bedre lesbarhet
  • enklere og automatisk navigering
  • løsninger som fungerer med hjelpemidler
  • god kontrast
  • forståelig språk

Det gjelder med andre ord både design, tekst og kode. 

Hva er ditt ansvar?

Som ansatt i kommunen må du bidra til at vi følger kravene til universell utforming. På denne siden forteller vi deg hvorfor og hvordan, og gir deg ressursene slik at du kan lære mer.

Hvis vi i Namsos kommune lager løsninger som er tilgjengelig for alle, bidrar vi til at de aller fleste kan klare seg selv.

Se filmen - introduksjon til universell utforming av ikt

Dokumenter på nettsiden eller i apper

Alle offentlige virksomheter skal først og fremst legge ut tekstdokument i nettsideformat (HTML). Det vil si at alt innholdet i et dokument skal legges ut på nettsiden.

Hvis du mener at det er helt nødvendig å publisere dokumentet, så skal det være universell utformet og lagret som PDF. I dag bruker de fleste mobil når de leser informasjon på nettsider. Et PDF-dokument som skal leses på mobil er lite brukervennlig for alle.

Dine innspill er viktig

Opplever du at noen av kommunens nettsider ikke er godt nok universelt utformet? Da er det viktig at du tar kontakt med webredaksjonen slik at vi kan gjøre nettsiden mer brukervennlig.

Når vi snakker om innhold på nettsidene snakker vi om alt som publiseres på sidene. Det kan være innholdet på selve nettsiden, men også innholdet i dokumenter på nettsiden.

Informasjonsside med mange gode tips og råd - uutilsynet.no

Planer og lover for universell utforming