Frisør, hudpleie og tatovering

Kommuneoverlegens oppgave er å føre tilsyn med at virksomheten, drives og er utformet på en slik måte at publikum og kunders sikkerhet, hygiene og helse er ivaretatt på en god måte.

Dette omfatter blant annet:

  • Frisører med og uten hulltaking
  • Massasje
  • Fotpleie
  • Hudpleie
  • Laserbehandling
  • Tatovering

Frisørvirksomhet

All behandling og pleie av hår, også barbering.

Hulltakingsvirksomhet

Gjennomhulling av hud eller slimhinner for å sette inn ringer eller stifter (piercing).

Massasje

 Aromaterapi og soneterapi mm. Gjelder ikke massasje som ledd i medisinsk behandling.

Hudpleievirksomhet

Håndpleie (manikyr), fotpleie (pedikyr) og alle metoder for hårfjerning, for eksempel voksing og elektrolyse, solarier mm.

Tatoveringsvirksomhet

Med spiss gjenstand å risse eller stikke i hud for å tilføre farge i hudens dypere lag. Omfatter all tatoveringsvirksomhet, uansett teknikk.

Melding om etablering eller endring

Hvis du skal starte opp en virksomhet innen frisør/hudpleie eller tatovering skal du melde fra om dette til Kommuneoverlegen.

Kontakt kommunen hvis du trenger et meldeskjema.

Krav til lokaler

Lokalene skal være utformet, innredet og utstyrt slik at rengjøring, desinfeksjon/sterilisering og oppbevaring av utstyr skjer på en hygienisk tilfredsstillende måte. Rutiner og metoder avhenger av type virksomhet.

Godkjenning av lokaler

Lokaler som skal brukes til tatoverings- og hulltakingsvirksomhet må godkjennes av kommuneoverlegen før de tas i bruk. Det samme gjelder når en virksomhet skifter eier og ved større ominnredninger.

Internkontroll

Den som er ansvarlig for driften av forsamlingslokalet skal ha et internkontrollsystem som ivaretar dette, daglig ledelse skal sikre at internkontrollsystemet er i daglig bruk. Som en del av internkontrollen bør det også tas hygieneprøver. Disse skal dokumentere at renhold, desinfisering og sterilisering av utstyr er tilfredsstillende.

Hvor ofte er det tilsyn?

Det gjennomføres tilsyn fra Kommuneoverlegen i MNS, ca. hvert 5 år, eller når det kommer inn klager eller informasjon om uforsvarlige forhold ved virksomheten. Det kan også være informasjon om dårlig inneklima, dårlige hygiene eller kundeklager som gjør at tilsyn blir gjennomført.

Hva omfatter tilsynet?

Tilsynet omfatter både vurdering av internkontrolldokumentasjon, rutiner for praktisk drift av virksomheten, rutiner for kontroll med hygiene, samt teknisk oppbygging og vedlikehold av bygningsmassen.

Lovverk