Vrimmel - en festival ulik alle andre - Namsos kommune

Vrimmel - en festival ulik alle andre

Når høstmørket setter inn, er det kanskje greit med noen ekstra lysglimt nær deg?

Hva er Vrimmel?

– Seks festivalsjefer, like mange kommuner, svært mange lag og foreninger, pluss opplevelser til alle fra barnehage til eldresenter, der har du Vrimmel, sier Anders Skaugen, teamleder for Fylkesmusikerne i Trøndelag. I år foregår Vrimmel i Midtre Namdal og tre kommuner i sørdelen av fylket. Det gjør den til en av Trøndelags største, og kanskje også den mest inkluderende festivaL.

– Der andre festivaler gjerne tar for seg et bestemt tema, eller samler folkemengder på store stadioner, går Vrimmel motsatt vei. Festivalen er en dugnad og et spleiselag mellom frivillighet, kommuner, fylkeskommune, næringsliv og utdanningsinstitusjoner. Vi ønsker å vise fram og forsterke det som skjer nært deg, sier Anders Skaugen.

Bakgrunn for VRIMMEL

Den første vrimmelfestivalen gikk i Ytre Namdal i 2011. Den kom som et svar på at HUNT 3- undersøkelsen viste sammenheng mellom hvor ofte du deltar på kulturaktiviteter og hvordan du opplever helsa di. Dette var første gangen at forskninga viste slik sammenheng på befolkningsnivå.

– Vi så at matematikken i samfunnsregnskapet egentlig var ganske enkel: Om du bruker mer av helsetjenestene fordi du får få kulturopplevelser, er det jo smart å øke tilgangen på opplevelser. En konsertbillett koster samfunnet mye mindre enn en legetime, og er jo for de fleste av oss mye triveligere, smiler Anders Skaugen. Som forebyggende medisin er kulturopplevelser fri for andre bivirkninger enn trivsel og glede. Enkelte vil til og med hevde det smaker bedre enn tran.

Oppskrift på suksess

– Vrimmel ville garantert gått inn i historia som en artig engangsgreie, om festivalen ikke hadde fått slik en formidabel respons. Dette er artig, dette må vi gjøre mer av, sa både lærere, frivillighet og politikere til oss, sier Anders Skaugen. Han peker på at det breie samarbeidet, som Namdalingene gikk i bresjen for, er en nøkkelfaktor. Når mange får delta med sitt og på sin måte, bygges det breie eierskap. Samarbeidet i Namdalen har vært så godt at andre har latt seg inspirere av vrimmelmodellen. De to siste årene har også kommuner i sørdelen av fylket vrimlet.

– Under Vrimmel ruller Fylkesmusikerne ut det beste vi har av ressurser. Når alle gir sitt beste, blir vi veldig synlige sammen. Slik skaper vi en vrimmel det er spennende å gå inn for liten og stor, sier Skaugen. Ved siden av tilretteleggerrollen i regi fylkeskommunen, skal han sjøl delta aktivt som dirigent for Namdal symfoniorkester under Vrimmel.

Oversikt over arrangement

Du finner oversikt over alle arrangementene på VRIMMELs hjemmeside.