Ungdommen sparker fra

Mange ungdommer i Namsos har tatt i bruk elsparkesyklene som har dukket opp. Hva tenker de om det nye transporttilbudet?

Namsos kommune er med i et prøveprosjekt sammen med AtB om utplassering av elsparkesykler i mellomstore byer. Kan elsparkesykler utfylle innbyggernes transportbehov på korte strekninger sammen med buss og andre framkomstmidler? Det skal prøveprosjektet som varer til ut i oktober finne svar på. I mellomtiden koser Jacob og Kevin seg på hver sin elsparkesykkel der de cruiser gjennom byen.

Tøft og nytt

- Det er tøft og nytt. Det får oss dit vi skal, det er lett å kjøre, forteller Jacob Oppland Selvik som er ute og kjører elsparkesykkel sammen med kompisen Kevin Dahl. Vi treffer på femtenåringene i det de passerer Amfi Namsos, på vei til sentrum der de har forskjellige ærender. Ungdomsskoleelevene er opptatt av at man må kjøre forsiktig når man bruker elsparkesyklene.

Praktisk der bussen ikke går

På vei opp en bratt bakke på Byåsen i Namsos treffer vi på Sigurd Havstein (16). Førsteårseleven på idrettsfag på Olav Duun videregående skole slipper å svette der han kommer trillende oppover på elsparkesykkel.

Elsparkesyklist - Klikk for stort bildeSigurd Havstein (16) bruker gjerne elsparkesykkel fra Olav Duun videregående skole til hybelen på Byåsen. Ole Morten Melgård / Namsos kommune

- Det er praktisk der bussen ikke går, forteller Sigurd. Han kan fortelle at mange av kompisene også bruker det nye transporttilbudet i byen.

Vi spør Sigurd om han så langt har sett uheldig bruk av elsparkesyklene, eller uhell. Det har han ikke, men mener at brukerne bør være forsiktige.

Sigurd håper at prøveprosjektet blir permanent, og at det blir flere elsparkesykler tilgjengelig, slik at det blir lettere å finne ledige sykler enn det er nå.

- Hva synes du om prisen på 10 kroner i oppstart og 2,50 i minuttet?

- Den er ikke så aller verst den, den er grei, svarer Sigurd. At syklene ikke kan brukes på natta kan forhindre farlige situasjoner tror han.

Elsparkesyklist - Klikk for stort bildeMalin Hestmo (18) er på vei hjem over Prærien etter endt skoledag på Olav Duun videregående skole. Hun håper folk bruker elsparkesyklene slik at tilbudet blir værende. Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Klar over mulige utfordringer

Elsparkesykler er innført i flere større byer i den senere tid og ikke alle er like glade for nyvinningen.

- Namsos kommune er med på dette som en pilot, og synes det er spennende å få være med å teste ut elsparkesykler som et supplement til annen transport i byen. Samtidig er vi oppmerksomme på de mulige fallgruvene og utfordringer som har oppstått i de store byene, og vil gjøre alt det vi kan for å unngå disse hos oss, sier Arnhild Holstad, ordfører i Namsos kommune.

Her kan du lese mer om elsparkesyklene i Namsos.

Namsos kommune skal sammen med AtB legge til rette for pilotprosjektet. Bruk og drift av elsparkesyklene vil evalueres underveis, og etter prosjektets slutt. Vi er derfor avhengig av tilbakemeldinger. Send oss gjerne stort og smått, ønsker, tanker, innspill eller gode opplevelser i appen "Min Borgermelding" som du kan laste ned der du vanligvis henter apper.