Gjenbruksdagene i Namsos - Namsos kommune

Gjenbruksdagene i Namsos

Lyst på hjelp til å få sykkelen sommerklar, få tips om kompostering, noen gratis møbler eller rett og slett bli kvitt din gamle mobil på en trygg måte? Da er Gjenbruksdagene i Namsos tingen for deg.

For andre år på rad får innbyggere og besøkende i Namsos lære mer om gjenbruk gjennom Gjenbruksdagene.

Forskjellige arrangementer og aktiviteter fra 12. til 14. mai skal gi folk en arena i Namsos for utveksling av ting, erfaringer og kunnskap. Målet er at gjenbruk blir en naturlig del av byen vår.

Brukte møbler som lampe og sofa på Festplassen, folk ser på og prater. - Klikk for stort bildeGjenbruksdagene trakk folk til Festplassen i 2021. Namsos kommune

­– I år har vi arrangementer både på Festplassen, biblioteket i Namsos, i Vemundvik og på Namdalseid. Jeg kan love et variert program, forteller en spent Rebecca Engen Hoff, klimakoordinator i Namsos kommune.

Trendy kompost og krasja telefoner

Vi spoler igjennom bittelitt av det du kan gjøre på årets gjenbruksdager, og lar deg lese resten selv i programmet: lær trendy kompostering med Bokashi, få hjelp til sommerklargjøring av sykkelen din, sikre deg gratis gjenbruksmøbler eller benytt anledningen til å bli kvitt gamle telefoner og nettbrett i en sikkerhetsboks.

– Mobiler og datamaskiner inneholder komponenter som består av sjeldne jordmetaller som er viktig å gjenvinne. Når disse blir levert i sikkerhetsboksen blir de miljøriktig håndtert og data som er lagret på enheten blir slettet, forteller Bård Sandnes, kommunikasjonsansvarlig i Midtre Namdal Avfallsselskap (MNA).

Avfallslabyrint og garderobetips

Også barn kan oppleve gjenbruk under Gjenbruksdagene. På Namsos folkebibliotek kan barn besøke en egen avfallslabyrint, der de kan se innholdet i ulike hverdagsdingser og fiske opp og sortere avfall fra en «fiskedam».

Årets gjenbruksdager tjuvstarter forresten allerede mandag 9. mai med Hanne fra FikseKlubben. Hanne kommer til Namsos folkebibliotek for å lære bort det som trengs for å få en bærekraftig garderobe.

Men vil du lære deg hvordan du blant annet fikser klær må du skynde deg. Påmeldingsfristen er allerede 5. mai og det er kun plass til 30 lærevillige.

Logo for Gjenbruksdagene, en grønn fot. - Klikk for stort bildeGjenbruksdagene

Bruke lengre og kaste mindre

Det skjer med andre ord mye artig og spennende under Gjenbruksdagene i år, men under det hele ligger en klar ambisjon hos arrangørene.

– Gjenbruksdagene skal løfte frem aktører og løsninger som gjør det enklere å bruke ting lengre, kaste mindre, gjenbruke og gjenvinne, sier Bård Sandes i MNA.

Gjenbruksdagene er et samarbeid mellom Namsos kommune, MNA, Namsos frivilligsentral og Nord universitet.

Program for Gjenbruksdagene 2022 (MNA)

Gratis kurs - lær deg å fikse klær

Renovasjon, klima og miljø

Rebecca Engen Hoff