Flyktninger i Namsos kommune trenger bosted

Olena og Bohdan Stasenko forlot et krigsherjet Ukraina med sin lille datter Marharyta (1) og fant ei trygg havn i Namsos. De er tre av over 100 flyktninger som Namsos kommune har bosatt så langt i år. Nå trenger kommunen hus og leiligheter til enda flere.

Namsos kommune trenger hus og leiligheter til flyktninger og ønsker kontakt med utleiere. Lenke til skjema ligger nederst i artikkelen.

Den lille familien fra øst i Ukraina kom til Norge i mai. I juli byttet de ut en tilværelse på flyktningmottaket i Råde med en sokkelleilighet på Høknesåsen i Namsos.

­– Vi liker oss godt i leiligheten. Leiligheten er fin og vi har ny utsikt hver dag, ler Olena og Bohdan og tenker på det skiftende namdalske høstværet.

Mor, far og datter sitter sammen på seng og ser i kameraet.  - Klikk for stort bildeOlena og Bohdan Stasenko trives i leiligheten på Høknesåsen sammen med datteren Marharyta (1). Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Hyggelige namsosinger

Selv om familien Stasenko kommer fra en millionby, mener de at lille Namsos har alt de trenger i hverdagen. Og de opplever at namsosingene er hyggelige folk, som gjerne vil hjelpe når de hører at familien er fra Ukraina. Særlig skryter de av utleier Steinar Hennissen.

– Naboen har vist oss rundt og vi har drukket te sammen. Men også andre har hjulpet oss, på biblioteket for eksempel. Vi har til og med fått hjelp til å dra på fisketur, både med lån av utstyr og med hvor vi burde dra, forteller Olena og Bohdan Stasenko.

Personer står i kjøkken og ser i kamera. - Klikk for stort bildeSteinar Hennissen (til venstre) er glad for å kunne leie ut sokkelleiligheten sin til familien Stasenko. Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Steinar Hennissen har leid ut leilighet i 25 år og har alltid hatt kontakt med leieboerne. Slik er det også denne gangen.

– Ukrainerne er som oss nordmenn og Olena og Bohdan er hyggelige leieboere. Og så er vi omtrent jamgode i engelsk, humrer Hennissen, før han legger til at de begynner å snakke noe norsk nå. Olena skyter inn at hun forstår noe norsk, men at det er vanskeligere å snakke norsk.

Kommune og lokalsamfunn bidrar sammen

Familien Stasenko er glade for bistanden fra kommunen.

 – Namsos kommune har hjulpet oss med leilighet, økonomiske søknader og spørsmål vi hadde om for eksempel skatt og bank. De har også hjulpet oss med klær og møbler, sier Olena Stasenko.

Liten jente på armen til far kles på varme vinterklær av mor. - Klikk for stort bildeMarharyta (1) har fått et nytt hjem i Namsos sammen med pappa Bohdan og mamma Olena. Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Som følge av krigen i Ukraina ble Namsos kommune bedt om å bosette flere flyktninger enn planlagt i 2022. Opprinnelig var planen at Namsos kommune skulle bosette 26 flyktninger i løpet av 2022, i henhold til ønske fra nasjonale myndigheter.

– Vi har i stedet sagt ja til 140 personer. Vi så fort at dette med boliger ikke var noe kommunen fikk til å løse alene, vi er helt avhengig av private utleiere for å lykkes. Mange har stilt opp, sier en fornøyd Ann Helen Westermann, leder av Innvandrertjenesten i Namsos kommune.

Westermann synes at det er fint å oppleve at lokalsamfunnet ønsker å bidra i denne svært vanskelige flyktningesituasjonen, noen også med mer enn bare husvære.

– Vi ser at noen huseiere også engasjerer seg for at de som kommer skal ha det bra ut over spørsmålet om bolig, sier Westermann.

Trenger flere boliger til flyktninger

Det har så langt i år kommet over 100 nye innbyggere til Namsos kommune som følge av bosetting av flyktninger. Flyktningene kommer fra forskjellige land, ikke bare Ukraina.

– Namsos kommune og Innvandrertjenesten har i dag framleieavtaler med rundt 20 huseiere, men vi jobber hele tiden med å skaffe flere boliger. Vi ser at behovet for boliger vil strekke seg inn i 2023, så det er behov for flere boliger både på kort og lengre sikt, sier Ann Helen Westermann.

Westermann forteller at kommunens boligkontor ønsker å komme i kontakt med huseiere som vil leie ut bolig til kommunen, eller som vurderer dette, men som ønsker mer informasjon først.

– Vi ønsker både sentrumsnære boliger og boliger andre steder med nærhet til kollektivtransport, forteller Westermann.

– De fleste som ønsker å leie ut leilighet eller hus til flyktninger tar kontakt gjennom Namsos kommunes nettside og bruker et enkelt skjema som ligger der, legger Svein Arne Haarberg til, konsulent på Boligkontoret i Namsos kommune.

Flere mennesker står foran hvitt hus under blå himmel. - Klikk for stort bildeEt nytt hjem i Namsos. Familien Stasenko fra Ukraina er glad for hjelpa fra kommunen og for å ha en hyggelig nabo og utleier. Fra venstre: Geir Ove Sørhøy, Eiendomsdrift Namsos kommune, Svein Arne Haarberg, konsulent Boligkontoret Namsos kommune, Marharyta Stasenko (1), Bohdan Stasenko, Olena Stasenko og utleier Steinar Hennissen. Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Boligkontoret vurderer i samarbeid med Eiendomsdrift hvilke boliger som er aktuelle å leie, og ser på hva som passer for de forskjellige flyktningene som kommer.

– Valg av bolig avhenger mye av behovet til den enkelte. Barnefamilier, familier som kommer med besteforeldre, enslige – alle vil de ha ulike behov når det gjelder for eksempel antall soverom. Nærhet og transportmuligheter til skole og voksenopplæring må også vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Ann Evy Duun, kommunalsjef for kultur og inkludering.

Det er Namsos kommune som står som leietaker og som betaler husleie til utleier.

Tre + en namsosing

Imens går den nye norske hverdagen videre for lille Marharyta, mamma Olena og pappa Bohdan. Dagene går med til blant annet språkkurs og det å motta nødvendig informasjon fra kommunen.

Og brurunden har allerede rukket å bli en favoritt når familien skal ut å gå tur. De vet ikke hvor lenge de blir værende i Namsos kommune, men mener det er viktig å lære seg norsk kultur og å integrere seg.

Og snart blir de tre nye namsosingene til fire, en liten norsk-ukrainer er nemlig ventet i slutten av november.

Skjema for å melde inn privat bolig til leie for flyktninger

Ønsker du å bidra i forbindelse med krigen i Ukraina?

Mor, far og datter poserer foran kamera. Far holder en hånd på mors mage, hun er gravid. - Klikk for stort bildeFamilien Stasenko i Namsos blir snart fire. Ole Morten Melgård / Namsos kommune

Kontakt

Innvandrertjenesten ekspedisjon
Mobil 95 93 53 60
Ann Helen Westermann
Virksomhetsleder
E-post
Mobil 94 16 66 12
Boligkontoret boligformidling
E-post
Mobil 90 79 18 34

Adresse

Besøksadresse:
Søren R. Thornæs veg 11,
7800 Namsos
"Hansengården" 

Postadresse:
Namsos kommune
Stavarvegen 2,
7856 JØA

 

Åpningstider

Hverdager 08.00 – 15.30  

Mandag fra kl. 12.00, og hele fredag er kontoret ikke åpent for personlig oppmøte uten avtale. 

Telefontid hverdager kl. 08.00 – 15.30. 

Vi har noen ansatte som jobber på kveld og de kan treffes etter avtale.

 

Kart