Egenberedskapsuka 2022

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte? 31. oktober starter en landsdekkende kampanjeuke om egenberedskap.

Mål med egenberedskapsuka
 

– Målet med Egenberedskapsuka 2022, som gjennomføres 31. oktober – 6. november, er å gjøre oss bedre rustet på å stå imot kriser. Du har nok allerede mye av det du trenger for å klare deg selv i tre dager, så ofte er det ikke så mye som skal til for at du og dine nærmeste blir litt bedre forberedt, sier Håvard Sæther, brannsjef og beredskapsansvarlig i Namsos kommune.

Hvordan kan jeg forberede meg?

Det er ingen kan forberede seg på alt som kan skje, men hvis du forbereder deg på et strømbrudd som varer 2-3 dager som vil påvirke mulighetene dine til å lagre mat kaldt, varme opp mat og vann, elektrisk oppvarming og i verste fall vannforsyningen din, så vil du være godt forberedt på det meste.

 Noe kan du enkelt finne løsninger på selv ved å ha et lite lager eller en buffer på en del hverdagsvarer, annet må du kanskje løse sammen med naboer, slekt eller venner, hvis du for eksempel ikke har mulighet til å varme opp boligen din uten strøm.

Det er ikke nødvendig at alle planlegger for å klare seg over lang tid selv, men hvis vi som innbyggere klarer oss selv en periode, så vil det i de aller fleste tilfeller være tilstrekkelig til at situasjonen har blitt normalisert (strømmen tilbake) eller det blir etablert hjelp fra myndighetene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap.

DSB har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkehverdag.no.

Her finner du blant annet eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde for å klare deg i minst tre døgn.


Dette gjør vi under Egenberedskapsuka 2022

Namsos kommune har laget eksempler på beredskapslager som du kan se på innbyggertorgene, og vil være sammen med Sivilforsvaret på informasjonsstand torsdag 3.november i byen.

Hvorfor egenberedskapsråd nå?

Pandemien og krigen i Europa gjør at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Det kommer på toppen av allerede kjente utfordringer som cybertrusler og mer ekstremvær. Dette kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Vi som bor i Norge – et av verdens tryggeste og mest stabile land – er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Nettopp denne avhengigheten gjør oss sårbare.

Du er en del av Norges beredskap


Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

Ofte handler det om smarte valg og gode vaner i hverdagen så er du forberedt, fyll opp drivstoff når du har halv tank/batteri, ha et lite lager av hverdagsvarer du vet du alltid vil ha behov for og ta ut medisiner du er avhengig av før du er helt tom.
– Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier Sæther.

Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner over hele landet.


 

Kontakt

Håvard Sæther
Brannsjef
E-post
Mobil 48 09 97 98